Великият баскетболен треньор Грег Попович от тази сутрин е №1 в историята на НБА по победи, след като неговият Сан Антонио спечели срещу Юта със 104:102 в своята зала.

Това е 1336-ият път, в който Поп, както е наричан в Америка, напуска паркета с вдигнати победно ръце в мач от най-силния шампионат на планетата. Треньорът мина Дон Нелсън, който има 1335.

Постижението бе отпразнувано, като целият отбор се събра около Попович със сирената, а празненствата продължиха в съблекалнята на Сан Антонио.

Героят на вечерта е жива легенда на лигата, на играта, но най-вече в този град - той е наставник, но и президент на Спърс. 73-годишният Поп води отбора от 26 години като главен треньор, а преди това има още 4 сезона като асистент там. Спечели пет титли (само още четирима наставници са го правили), а сега записа и рекорда за най-много победи в историята.

Постигна го в 2030 мача, все начело на един отбор в НБА. След него остават Нелсън, Лени Уилкинс, Джери Слоун, Пат Райли, Джордж Карл, Фил Джаксън, Лари Браун и Рик Ейделман - това са деветимата, които допълват топ 10.

Попович бе назначен като асистент именно на Дон Нелсън през 1992-ра в Сан Антонио, откъдето тръгна неговата изумителна кариера.

"Сега съм тук, в тази ситуация, с хората, които ме поздравяват за този рекорд, но именно Нели бе човекът, който ме поведе тогава в професията. Никога няма да мога да му се отблагодаря достатъчно", каза скромно, както винаги, Попович.

Самият Дон Нелсън го поздрави във видеообръщение, записано и излъчено веднага след мача на екраните в залата. В него легендарният, вече 81-годишен наставник, нарече Грег "един от най-близките ми приятели" и го засипа с похвали.