Александър Везенков е фаворит за наградата за "Най-полезен играч" на редовния сезон в Евролигата. Българското крило на Олимпиакос играе невероятно и отличието би било напълно заслужено, като предстои съвсем скоро да разберем дали той ще пренапише историята на родния баскетбол, завоювайки индивидуалния приз.

Лидерът на гръцкия шампион даде интервю за Sport Klub, в което говори за бъдещето си и за вероятността да заиграе в НБА. В Асоциацията правата му се държат от Сакраменто - отбор, където през годините не един или двама европейски баскетболисти са оставили следа.

"НБА е мечта за всеки, който играе баскетбол, но аз не съм от хората, които ще искат да се подвизават там, само за да могат после да кажат, че са го правили. Ако има такава възможност, отборът ме иска и намерим начин да стигнем до предоставяне на шанс, тогава вече нещо може да се направи. Когато говоря за шанс, визирам това да имам възможността да играя и да покажа на какво съм способен. В момента мисля единствено за Финалната четворка в Евролигата, нищо друго. Искам да отидем в Каунас", каза българинът, когото Бруклин избра под №57 в Драфта през 2017 година.

Везенков говори и за цялостното ниво на родния баскетбол, като изрази надежда, че няма да се наложи да чакем още 10 или 15 години за ново класиране на Европейско първенство. На ЕвроБаскет 2022, където националите се завърнаха на голямата сцена след 11-годишно прекъсване, той бе един от най-добрите играчи в целия турнир.

"Не знам кога отново ще играем на ЕвроБаскет, тъй като, заради всички тези прозорци, може би няма да успея винаги да помагам на отбора. Българският баскетбол не е на никак високо ниво в момента, дори не е и на средно европейско. Не знам кога отново ще имаме шанс да се класираме за ЕвроБаскет, но се надявам, че няма да ни отнеме нови 10-15 години, за да го сторим.

Не знам колко е светло бъдещето за българския баскетбол, ако всички не се обединят и не работят заедно. В момента не мога да назова имената на трима български играчи, които се състезават зад граница. Не искам да критикувам, но се надявам, че скоро отново ще намерим начин да играем на Европейско първенство", добави още той.

Звездата на Олимпиакос говори и за ситуацията си на клубно ниво, като се изказа ласкаво за настоящия си треньор Йоргос Барцокас.

"Той е любимият ми треньор, защото с него имаме специална връзка. Не бих казал, че сме приятели, но взаимоотношенията ни са наистина добри. В този ред на мисли бих посочил и първия ми треньор в Арис - Вангелис Ангелу, който дълго време беше помощник на Душан Ивкович. Той ме научи на много неща", сподели българинът.

В 33 мача този сезон Везенков записа по 17.6 точки, 7.1 борби и 1.9 асистенции, завършвайки като реализатор №1 на сезона. Той е лидер и по среден коефициент на полезно действие с 22.2 - с близо три пункта повече от втория в подреждането Матия Лесор от Партизан (Белград). Българското крило пък изостава само от Лесор в класацията на борците, където е втори.