Светът бе по-различно място, когато Сан Антонио за последен път не достигна до плейофите на NBA. Всъщност, последният случай, в който Спърс не се класираха за елиминационната фаза на сезона в най-силното баскетболно първенство дори не беше през този век.

Отборът на легендата Грег Попович неизменно играеше в плейофите 22 поредни сезона. Сезон след сезон. Все под негово ръководство. "Шпорите" официално изгубиха шансовете си за класиране за добре познатата за тях територия снощи и така пропуснаха възможността да поставят абсолютен рекорд на Асоциацията с 23 поредни плейофни участия.

Сега ще продължат да делят челото с Филаделфия, които също имат 22 поредни плейофни участия, като част от тях са под името Сиракуза.

За последно Спърс не играха в плейофите през сезон 1996/1997, след който Попович напусна поста си на генерален мениджър и стана треньор на отбора, за да го изведе до общо пет титли на NBA.

"Вероятно подобна серия означава много за някои хора, но аз не се живея в миналото. Подобни неща въобще не са важни. Важно е какво трябва да се направи, за да продължим напред", каза Попович в характерния си стил.

Загубата на Сан Антонио от Юта (112:118) и победита на Мемфис над Милуоки (119:106) и Финикс над Далас (128:102) елиминираха тексаския тим от борбата за осмото място.

За него ще играят Мемфис и Портланд - съответно №9 и №8 на Запад към момента. Ако Гризлис, които са девети, искат да хванат последния влак, ще трябва да победят Трейл Блейзърс в два поредни мача от т.нар. плей-ин. На съперниците им пък е необходима само една победа в "Дисни Уърлд" във Флорида, където от NBA доиграват сезона.