Стойка Кръстева е олимпийски шампион, след като победи на финала в категория до 51 кг в бокса туркинята Бусе Чакъроглу.

И то - убедително, безкомпромисно и с пълно единодушие в съдийското решение с 5-0 гласа. Титлата е втора за България от игрите в Токио 2020, първа за бокса ни от 25 години.

Даниел Петров бе донесъл последната в Атланта 1996.

Кръстева и нейните сълзи не може да оставят никого равнодушен, тя мина през огромни трудности, за да доживее своя Еверест в спорта. На 35 години го дочака, след близо две десетилетия кариера, в която мина и през отказване от спорта временно.

На олимпийския ринг Стойка показа невероятен стил, като в нито един мач дори не бе спорно кой е по-добрият боксьор. Убедителна, напълно фокусирана, с ясен план и надиграваща съперниците си, българката е един от най-заслужените шампиони от всички боксови златни медалисти в Токио.

Снимка: Getty Images

Най-високото отличие е второ за страната ни в Япония, след като в четвъртък Ивет Горанова ни зарадва в каратето.

В първия рунд на финала срещу Чакъроглу, Стойка игра тактически зряло и очевидно бе по-подготвена за битката.

Съперничката се хвърляше срещу нея, а точните удари и попадения бяха за българката. Тя спечели в 4 от 5-те съдийски вота рунда, а после сякаш се успокои още повече и прлодължи да става все по-добра в боя.

Втората част показа още по-ясно превъзходство, а в третия рунд, както стана традиция в Токио, Стойка направи изнесе лекция по контраатакуващ бокс, с точни контриращи удари, които спираха в главата на туркинята.

Заслужено - 5-0 гласа, триумф, сълзи и емоции за състезателката ни. И за България, която се радва вече на пет медала, два от които златни, в Токио.

А Кръстева е петият ни боксов олимпийски шампион в историята, като е първа в женската надпревара. А какви имена само са останалите четирима, слушали химна със злато на гърдите, на най-великото състезание - летните игри!? Георги Костадинов, Петър Лесов, Ивайло Маринов и Даниел Петров. Сега при тях влиза и името на Стойка Кръстева.

Снимка: AP/БТА