Боксовият свят е в шок след смъртта на 28-годишния Максим Дадашев, който издъхна заради мозъчна травма.

Руснакът не успя да се пребори в болница, след като получи смъртоносни удари в главата от пуерториканеца Матиас Субриел на мач в Оксън Хил, САЩ.

Двубоят бе спрян от треньора на Лудия Макс - Бъди Макгърт, в 11-ия рунд, но наставникът признава, че е трябвало да приключи по-рано.

Кадрите от мача показват, че Дадашев клати главата си в несъгласие, докато треньорът му го моли да спре двубоя: "Получаваш твърде много удари, Макс! Моля те, Макс, остави ме да спра мача!".

Генералният секретар на Руската боксова федерация - Умар Кремлев, заяви че случаят ще бъде разследван независимо дали се намери конкретен виновник за смъртта на сънародника му.

"Трябва да знаем истината за това, което се случи. Смятаме, че някои човешки фактори са оказали влияние и са нарушени правила", заяви Кремлев.

Дадашев е от Санкт Петербург, но откакто стана професионалист през 2016-а се бие основно на територията на САЩ.

"Беше много добър човек, който се бори до самия край - заяви съпругата му Елисавета - нашият син ще продължи да бъде отглеждат като велик мъж, какъвто бе баща му. Искам да благодаря на всички, които се интересуваха от Максим в последните му дни".

Дадашев бе непобеден преди мача си с Матиас, записвайки 13 успеха. 11 от тях бяха с нокаут.