Двукратният европейски шампион по бокс Даниел Асенов се класира за полуфиналите в категория до 52 килограма на турнира "Странджа" в София. Той надделя категорично над грузинеца Нодари Дарбаидзе с 5:0 и ще боксира утре за място на финала срещу ирландеца Брендън Ървайн, бронзов медалист от Евро 2017.

Асенов е трикратен носител на купа "Странджа" през 2017, 2019 и 2020 г.

Другият българин в категорията Дарислав Василев загуби на четвъртфиналите от индиеца Дипак Комар с 0:5.

Това обаче се оказа единственото поражение за наш представител за деня в надпреварата - другото бяха седем български победи в общо осемте излизания на ринга на представители на отбора ни.

Натурализираният кубинец Хавиер Ибанес постигна победа при 57-килограмовите над Миразизбек Мирзахалилов с 5:0 съдийски гласа. На полуфиналите утре Ибанес ще срещне Габриел Луис Оливейра (Бразилия).

По-рано днес Мелис Йонузова се класира за полуфиналите в категория до 69 килограма в драматичен и много оспорван мач над действащата световна шампионка Бусеназ Сюрменели (Турция) с 3:2. За място на финала българката ще се изправи утре срещу Валентина Халзова (Казахстан).

Петър Белберов е на полуфинал в категория над 91 килограма след успех над чеха Мартин Пинц с 4:1 съдийски гласа. В събота на пътя към финала го чака Цотне Рогава (Украйна).

Светлана Каменова също проби в категория до 57 килограма като победи категорично Андреа Медина (САЩ) с 5:0 и чака среща за място на финала с Карина Тазабекова (Русия).

В другия полуфинал в категорията световната и двукратна европейска шампионка Станимира Петрова (България) ще срещне Юлия Циплакова (Украйна). Петрова се справи по-рано днес с Владислава Кухта (Казахстан) също с 5:0.