В последните дни две теми развълнуваха феновете на бокса - Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд, двама големи шампиони, се завръщат. Да, само за благотворителни мачове, но шоуто пак е гарантирано. А тяхната история в този спорт... Тя си е класика.

Преди 23 години Тайсън "захапа повече от нужното" от съперника Холифийлд в легендарната им боксова среща-реванш за световната титла. Парче от ухото на Ивендър отиде между зъбите на Майк, след като вторият пропусна два последователни удара и двамата се озоваха в клинч.

Безцеремонната постъпка бе част от големия мач в "MGMG Grand Garden Arena" в Лас Вегас и доведе до дисквалификация на Тайсън в края на третия рунд.

Мачът вечно ще бъде помнен като "the bite fight" (от англ. "боят със захапката") и е част от наследството, което двамата оставиха в бокса.

Друг шампион в тежка категория - Ленъкс Люис, тогава е шокиран от постъпката на колегата си и го нарича "луд", като се зарича никога да не се бие с него. Впоследствие двамата се срещнаха на ринга през 2002-а и Люис победи чрез нокаут, като захапване от съперника нямаше.

Embed from Getty Images

Но мачът с Холифийлд остава в историята по много причини.

През 1996-а Тайсън загуби неочаквано титлите си от него и бе фаворит на реванша през следващата година.

Майк на множество пъти изразяваше недоволството си от ударите с глава на съперника, каквито имаше и в двата мача. Във втория Тайсън получи аркада, за която реферът Милс Лейн посочи причина "сблъсък на глава с глава". Това определено не успокои Звяра, а го разлюти.

"Той ме удари с глава във втория рунд, погледна ме и ме удари пак. не му взеха точка. Става дума за кариерата ми, какво трябва да направя? Имам да отглеждам деца. Той продължаваше да ме удря с глава", заяви ядосан след мача.

В третия рунд Тайсън взе нещата в свои ръце и по време на един клинч на два пъти притисна зъбите си в ухото на Холифийлд. Последният подскочи от болка, а Майк изплю парче ухо - кадър, който бе заснет от камерите.

"Мислих, че ухото ми падна. Вижте това - част от ухото ми го няма! Не можех да повярвам", сподели тогавашният победител, който кървеше обилно.

Реферът Лейн отне две точки от актива на Тайсън, но в конкретния момент това бе единственото наказание за шокиращия акт. В края на въпросния трети рунд дойде дисквалификацията.

Решението доведе до напрежение между двата лагера и се получи меле на ринга. Тайсън всячески се опитваше да стигне до Холифийлд през купа от тела, но служителите на реда си свършиха работата, въпреки че Майк удари един от тях.

"Холифийлд не е голям боец, той получи лека рана на ухото и се отказа", заяви Тайсън, който обаче се извини няколко дни по-късно за поведението си.

В същата нощ, когато залата вече бе празна, служител на помоутърската фирма намери парчето ухо на Холифийлд и го върна на щаба му в една кофа с лед. Боксьорът е зашит с осем шева след мача и белезите остават.

Днес обаче Ивендър казва, че не таи лоши чувства.

Embed from Getty Images

"Когато видя ухото си в огледалото, това не ме притеснява. Просто си спомням как направих 35 милиона долара за една нощ", казва шеговито шампионът.

Тайсън беше глобен с 3 милиона долара и получи 18-месечно наказание преди да се завърне за мач с Франсоа Бота през 1999-а. За жалост след "боя с ухапването" не бе същият боксьор.

Факт е, че "Железния Майк" на много пъти в своята кариера просто "изключваше" и беше непредвидим. В това си имаше и някакъв чар. Това че двамата бойци имат огромно уважение един към друг и до днес, е показателно.

Те дори заснеха обща реклама, в която имитират случилото се на ринга преди 23 години. А сега се говори, че завръщането им може да бъде увенчано и с трети мач, макар и само демонстративен.

Вече са на 53 и 56 години, съответно. Но е гарантирано, че шоу пак ще има.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo