Боецът Хамзат Чимаев обяви сензационно оттегляне от спорта ММА, въпреки че остават неясноти дали това решение е окончателно.

26-годишният състезател от Чечня, който се състезава с шведска националност, имаше много тежък сблъсък с Covid-19, като близо два месеца след заразяването си продължава да не може да тренира нормално и да изпитва последствията от вируса.

"Искам да кажа едно голямо благодаря за подкрепата по пътя ми в спорта - написа в Инстаграм на руски език Чимаев. - Мисля, че бях дотук.

Да, знам, че не стигнах до пояса на шампион, но това не е най-важната победа в живота на един човек. Може и някой да бъде разочарован от това, но сърцето и тялото ми подсказват, че това е правилното решение. Още веднъж благодаря на феновете и на UFC."

Шокът е голям - Чеченският вълк, както го наричат, е една от новите звезди на UFC и се очакваше да запълни вакуума, оставен след отказването на супер шампиона Хабиб Нурмагомедов.

Чимаев е и голям любимец на Дейна Уайт, шефът на организацията, която е номер едно в бойните спортове.

Именно Уайт реагира веднага на историята, която взриви социалните мрежи и феновете на бойните спортове.

"Не мисля, че Хамзат се отказва - написа в отговор шефът на UFC. - Момчето е невероятен боец, машина... А сега дори не може да тренира. Емоционално е реагирал, защото психиката му не може да приеме, че тялото не издържа на натоварвания. Предполагам, че е нещо временно и бързо ще размисли."

Хамзат обаче публикува снимки от тренировката си в понеделник, на които се вижда как плюе кръв и се задъхва при натоварвания. Предполага се, че е консултирал и с лекар състоянието си, за да направи такова обръщение към феновете си в социалните мрежи.

Боецът има 9 победи в 9 мача, като шест са дошли с нокаут, а последните три са в събития, организирани от UFC. В първите му два мача там той направо разби противниците с баланс от 192 нанесени удара срещу само два инкасирани.

За него Уайт смята, че е новото лице на спорта в глобален план след отказването на Хабиб и видимо намалялото влияние в и извън клетката на Конър Макгрегър.

"Никога не съм виждал нещо като него - каза за него Дейна през декември. - Той е боец, който феновете ще харесат много, може би най-специалният, който досега е попадал тук."

Историята очевидно ще има продължение и UFC ще опита да повлияе на Чимаев в неговото решение.