30 години от Златните дни на българския спорт (галерия)

Олимпиадата в Сеул донесе изключителни емоции на България и 35 медала

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Старите комунияги са налазили и тука, голем спорт имахме.

Преди 30 години спорта беше начин да минеш в друга класа, затова си даваха повече зор спортистите, но и ги тъпчеха с допинг.

И всичко това по време на "изгнилия" комунизъм. Ама друго си е то развития капитализъм - лъскава обвивка, а отдолу едно нищо.

Комунизмът хвърляше всичко в спорта (с помощта на допинга, разбира се), за да се докаже идеологически над враговете от капиталистическите страни в стил "Може да нямаме тоалетна хартия, но пък имаме олимпийски шампион по хвърляне на гюле"

Е, и колко от капиталистите "без допинг", се състезаваха в спринта на 100 м при мъжете на същата олимпиада? И на само в тая дисциплина!! То бива да си идиот, но твойто е паталогия! Да знаеш! А тогава България беше почти 9-милионна и никой не ровеше по кофите! А малко след това същото поколение направи българския фурор на и световното по футбол в Щатите! Ама, къде идиотите като тебе да помнят подобни неща? Пък и с промития си мозък пак ще оплюеш нещата, затова е по-добре да си мълчиш!

За Йордан Донков и Ваньо Гешев ли говорим?

Да, ама т.нар от теб, глупако, "Йордан Донков" е жив, а Флоранс Грифит отдавна изгни! Разбра ли, щото да те покоси инфаркт на млади години, когато си бягал 100 метра за 10,49 е съмнително, нали? Айде, отивай и плачи с другата супержена Серена Уйлямс или Марион Джонс! Марш!

как са могли да постигнат всичко това като по магазините е нямало банани и е нямало кой да рови по кофите, много странно?

gojko

Златни години на допинга и шмекеруването.

Жените ни са били направо страховити - вземали са май мъжки витамини.

Тогава имахме държава, имахме съответно и спорт! 28г. демоНкрация - 28г. разруха и унищожение на всичко ...

Каква държава си имал тогава ? Имаше цк на бкп и до там !

Слабо, на фона на фактите.... :))

Спорта е едно от огледалата на обществото и докъде то е равито. За високи спортни успех е необходимо ужасно много..... Започвайки от слекция ,обучение, бази.......Развито здравеопазване идустрия , добавки....... Как са успяли без банани незнам

за нас тези хора бяха идела и пример за подражание . Ние знаехме ,че нищо не може да ни се опре..... И да България се сревноваваше в всичко с НАЙ-Развитите държави. И в производството и в културата и в спора и в каво ли още не. ПОСЛЕДНИЯТ ЗАЛТЕН ВЕК НА БЪЛГАРИЯ 1944-1989

Димящите комини, отровените реки, празните магазини и опашките за всичко да помниш случайно?

Сега ежедневно те тровят с храната, ама ти си със спомените за реката!

Да това стана с РАБОТА ---БРУТАЛНА МНОГО -ГОДИНИ. НО тогава България беше 26-та по индекс на човешко равитие. Спорт се развиваше навсякъде от детската градина до селата. И ВСИЧКО БЕШЕ БЕЗПЛАТНО . КАКВО ОЗНАЧАВШЕ БЕЗПЛАТНО ТОВА БЕШЕ ОТ ВСИЧКИ НАС...........ЕДНО Време ЗА МЕДЛА РАЗЛИЧЕН ОТ ЗЛАТЕН СЕ СМЯТАШЕ ЗА ПРОВАЛ. ДА КАЖЕШ БЪЛГАРИН СЕ СМЯТАШЕ ЗА ГОРДОСТ И БЪЛГАРИТЕ СЕ ГОРДЕЕХМЕ С ТОВА И най-важното СЪТВОРИХА ГО БЪЛГАРИ С БЪЛГАРСКИ ТРЕНЪОРИ С БЪЛГАРСКИ МЕТОДИКИ С БЪЛГАРСКИ ДОБАВКИ В БЪЛГАРСКИ БАЗИ ПОСТРОЕНИ ОТ БЪЛГАРИ................................................ Сега имате банани

Изобщо не ми липсват олимпийските медали.

да върнем заплатите 55$, и да почнем да развиваме елитен спорт, а? Пенсиите, нали вие сте на гости а бяло сладко? Айде давайте си пенсиите тогава за благото на Родината. Апропо затова сега нямате нормални пенсии -Тошо Тиквата изобщо нямаше такъв фонд! Питайте шампионите за пенсиите си!

кавкви заплати и пенсии има сега бе палячо.Днес покупателната схособносат е 5,5 пъти но ниска от тази през80-те. Просто няма база за сравнение.Сега има само 2 града и наполовина население и иконимка равна на нула.Просто една празна територия пълна с боклук.Тук не става дума да се връща онова време а да бяха запазили тренда на развитие -икономика ,селско стопанство наука спорт и т.н.А сега само клошари и бездомници.

Напротив, сега икономиката ни е в пъти по-развита от онова сиво време с раздрънкани автомобили, дефицит и масови кражби - кой откъдето може.

ерата, когато имаше режим на тока и водата 2:1, с това ни успиваха, тотален дефицит- за елементарни неща пускаш връзки по магазините...1$= 4 лв ей такива работи. А, и 10млдр$ дълг. С подобна сума ще ви направя Номер 1 в света!

Днес, 30 години по-късно, пред нас са само Колумбия, Боливия, Пакистан и Ямайка.

Добре де - готови ли сте доброволно да се откажете от част от заплатите си за да може да се финансира спорта? Разсъждавате все едно парите за спортистите са идвали от извънземни - ами не - всички граждани на НРБ са давали колосални суми за спортистите. Не само за шампионите - зад тях има десетки хиляди субсидирани спортисти от които не е излязло нищо. Отделно от многото инвестиции в спортни бази, всеки един спортист се водеше на заплата някъде, където не се очакваше от него да работи. Сега навити ли сте ако сте 10 човека във фирмата на 9 човека да намалят заплатите с 10% за да може 10-ия да тренира? Да въведат данък спорт за да има пари да тренират децата, да има данък спортни съоъжения за да има къде да се тренира. Съмнявам се, че сте склонни. Та не отричам успехите на спортистите, но не си спомням да са ви питали дали избирате увеличения на заплатата или да се дават пари за спорта. Не са ви. А сега ви питат и на избори имате други приоритети. Което е разбираемо. В момента за спорт се дава малко повече отколкото е реалното желание на обществото.

Не демагогствай! Не от нашите заплати, а от парите с които сега бойковци и златевци си хранят любовниците или просто трупат някъде в странство. Много глупости си изписал, но хората не се водят вече като овце.

Ти ги пишеш глупостите ама айде . Тогава освен причините изредени от "добре де" имаше и други водещи : - един от малкото начини да излезеш и да видиш какво е извън соц лагера беше като спортист . - тогава практически нямаше допинг контрол . Колко "зоб" се даваше на всеки показваш някакви данни спортист , при това с лекарско предписание , не е истина . На двуразови тренировки ни тъпчеха четири пъти дневно с всякакви боклуци .

бойковци и златевци са си комуняги и спортисти, та на кого се сърдите

Първо - парите се даваха преди всичко за масов спорт и масова физкултура - от децата в детските градини до последното малко предприятие имаше заделени пари за тази цел.Неабходимо ли е да ти обяснявам ефекта за здравето и за психиката на населението от подобни разходи. Да - разходите за здръжката и подготовката на националните отбори в цял свят(не само в България ) са много големи - рецептата беше много проста - Български спортен тотализатор ... та какво стана с тотализатора след 1989 година ... и май се появиха безброй подобни нему тотализаторчете и лотарийки, но парите вече не отиват за физкултура и спорт, а отиват в дълбоките джобчета на бандити , айдуци и тем подобни разбойци.

Първо - парите се даваха преди всичко за масов спорт и масова физкултура - от децата в детските градини до последното малко предприятие имаше заделени пари за тази цел.Неабходимо ли е да ти обяснявам ефекта за здравето и за психиката на населението от подобни разходи. Да - разходите за здръжката и подготовката на националните отбори в цял свят(не само в България ) са много големи - рецептата беше много проста - Български спортен тотализатор ... та какво стана с тотализатора след 1989 година ... и май се появиха безброй подобни нему тотализаторчете и лотарийки, но парите вече не отиват за физкултура и спорт, а отиват в дълбоките джобчета на бандити , айдуци и тем подобни разбойци.

Уважаеам мнението ти, но нещо ми се губи логиката. Навсякъде по света олимпииските спортове се субсидират с държавни средства, а за да има значими успехи е нужен дългосрочен държавен интерес. В съвременна България не личи да има такъв.

кому е нужно да бъдем седми в света? САЩ дават пари, ама са първа икономика в света. Ние защо сме се изхвърляли толкова?

Защото ни е прилягало да бъдем в десетката на света.

както и да развиваме тежко машиностроене

Лошо нещо е соца. ... само 35 медала ...

Минало свършено време. Българският спорт е още една невинна жертва на демократизацията. Апропо, Фло Джо се спомина скоропостижно на 38 годишна възраст от 'епилепсия'. Всякакви инсинуации на тема допинг са руска пропаганда.

че силно прекаляват, е вярно, но и нашите спортисти не са от най-здравите, а би трябвало.

Хайде, започна се - сълзи на умиление в очите на пенсионерите. Спомняйте си сега, защото там са ви пенсиите. Очи - пълни, ръце - празни. Седми на олимпиадата, ама първи по смъртност, пък и живите - първи по болест. Ликуй, народе!

първи по смъртност, пък и живите - първи по болест, ама 2018

сегашните 60-70 годишни са изживели младостта си в "рая"

вече има Допинг Контрол. Иначе пак можеше да вземем медал. Спомням си как се потресох като разбрах,че Йорданка Донкова не е мъж.

а когато разбра че Серена е жена, кво стана, зарадва ли се?

да се радваме? Изобщо какво ви грее спортът? Въртят се едни страшни пари на наш гръб, а ние сме си обездвижени и болни. Такова - в България, такова - и в САЩ.

Напоследък се чудя, дали в спортната секция на dir.bg работят редактори. Може ли всяка втора статия да е пълна с неточности, които се проверяват с една бърза справка в Уики?? България е ПЕТА по медали на олимпиадата в 88 с 35 медала. Да, в официалната класация(която се прави по брой златни медали) сме 7ми, но не и по брой!!!

Много са тренирали, борили са се, заслужиха си славата. Много е трудно наистина, но затова е и много велико. Особено когато се съревноваваш със САЩ (защото използват допинг)

МНОГО СТЕ ТЪПИ ДИРАДЖИИ, САМО КОМЕНТАРИ ДА ТРИЕТО МОЖЕТЕ. СВОБАДА НА СЛОВОТО ДА СТЕ ЧУВАЛИ???

Още 30 години КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН и ще станат 60 години от ЗЛАТНИТЕ ДНИ

Трудно е, много са тринирали, заслужиха славата си. Особено когато си в надпревара с атлети от САЩ ( защото вземат допинг).

и да не чуят за допинг. Те, комунягите, че ни лъжеха, ами и вие - да вярвате. Всички взимат допинг. Ако не взимаха, нямаше да участват на олимпиада. Вие имате ли най-бегла представа каква е разликата между назобен и естествен? Никога не могат да се сравняват. И у нас фармацията работеше за спорта.

30 години от всичко златно, включая и спорт.

какво направи социализма от нищото за 45 години, а какво направи демокрацията за 30?!?!?

Славни успехи! Никога това няма да се върне! Спорта (както и науката и изкуството),са надстройката на обществото,но тя може да съществува само при налична база! В момента вече България няма база,затова и не може да се очаква да имаме спорт или други неща -ние сме вече победена и окупирана държава -никой няма да ни позволи да се оправим.Я чума по животни ще ти пратят,я енергиен проект ще ти спрат,я друго нещо...! Навремето, това бяха не само златни години за българския спорт,ами въобще това беше Златният Век на България! (1960-1990 г). И ако не ни бяха спряли и разрушили,така както се движихме,сега нямаше да се различаваме много по стандарт и успехи от най-първите 15 държави в света (след Вт. Световна война започна у нас стабилен растеж,докато стигнахме на 27-о място в света в 1987 г.И ако тази възходяща линия продължаваше,сега бихме били около 15-о някъде. Но сега сме на 65-о).

беше 45 години, а този успех - единствен, на 44-тата година. И то в спортове, които не бяха много популярни тогава. Има си и таланти. Сестрите Малееви да не би да са соц постижение? Станка Златева не беше ли много успешна без соц-а? Григор Димитров кого има да следва в тениса от соц-а?

Така е, на 44- та година от "демокрацията" ще се появи някой... и след това пак ще чакаме... 44 години.

За 30 години демокрация - 3 имена. Е, пак е нещо. Преди това - за спортист на годината - две десетки една за мъже друга за жени! Смятайю

Хабер нямаш - виж олимпиадите в Мексико, Монреал и сравни с Лондон!

Сега за едно бронзово медалче скачаме до небесата! Как пък нито веднъж след 89 година не произведохме нито една изненада да вземем златен!

Млади, хубави, талантливи. Тогава треньорите обикаляха училищата да търсят талантливи деца и ги правеха шампиони, последната социалистическа олимпиада.

за успехите на българския спорт след 1988 трябва да благодарим на висшето учебно заведение НСА, където обучават "компетентни" треньори, които могат от добър спротист да направят отличен спортист...не!

Преди 1989 година дипломата от ВИФ"Г.Димитров" беше единствената диплома от български ВУЗ призната в цял свят - без каквито и да било "уговорки"!