Боби Фишер - абсурдният свят на един луд гений

Днес една от най-енигматичните спортни икони щеше да навърши 76 години

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

През 72 годинаа по време наа мача Фишеер -Спаски целият свят беше щахмат Хора , които никога ппеди не са раазглуждали на шахматнаа партия си купика шах и запоочнаха с товаа непоознатоо до този момент заниманиие за тях. Всичките щахове в магазиините бяха изкупени у, просто нямашее останал ниито един. Такава популярност рядко е имало за даден спорт . Посто светът беше полудял по шаха.

Шестата партия от мача е обявена за най великата в тази игра .

Добър шахматист - кофти човек. Спаски можеше служебно да прекрати мача през 72 година и Фишер щеше да стане световен шампион на куково лято. То бива чепене, то бива капризи и трябва да му се върви по гайдата и да се прехласваме по него. Шахматът нито е започнал, нито ще свърши с Фишер. Хората повече му симпатизираха на времето заради политически подбуди и задето се противопостави на Съветския съюз и победи най-добрите им шахматист. Един Каспаров много повече за шаха, устоя на много повече битки особено, когато Карпов му поведе с 5-о и не може да го пречупи.

Като малък, бях го издигнал в култ. Победи сам цялата съветска школа - най-добрата в света с цяла плеяда световни шампиони. С времето разбрах, че е луд гений. При това се уплаши от мач със Спаски, не издържа на напрежението. Много по-лесно е да достигнеш до върха, трудното е да се задържиш. Е, Фишер не успя. Лиши милионите любители на тази древна игра, като не защити титлата си. За това ли да го уважавам.

...сори, мач с Карпов - 72 година.

Фишер показа кога един човек трябва да се откаже. Когато е на върха !!! Та той по най-убедителен начин достигна до мач със Спаски и го спечели убедително. Резултатите от по 6:0 кой е постигал ?Повече от това нямаше как да постигне. И е отказа. Впрочем и Пеле бе същия. Стана трикратен шампион по футбол и се отказа от участие в националния отбор на Бразилия. А дали се е уплашил от Карпов - не вярвам. Той просто след мача със Спаски може би е решил да се откаже.

Добре де, никой не отрича, че спечели убедително мача със Спаски, особено начина по който достигна до този финал. Кой световен шампион, а това са велики шахматисти не са спечелили убедително титлите си. Това, което стори със Спаски е грозно, нетолерантно. Сравняваш Фишер с Пеле, но последният е уважавана личност от целият свят и спечели три титли, колкото Фишер не може да сънува. Фишер е маниак, един Каспаров даде много повече за шаха от него.

Бил е аутист, не шизофреник. Иначе адмирации към вас!

Ами не - циклофреник е бил. Говорил съм с доста, които са го познавали лично.

С мания за преследване.

Е, вероятно заради това шахматен гений. Ако беше съвсем наред нямаше да има тези резултати.

Съвременник съм на Фишер. Дори възрастните хора по селата се интересуваха от мача Фишер-Спаски. А и голяма част от тях не знаят да играят шах. Мача се игра в разгара на Студената война, което още повече предизвикап интереса към него. Никой досега не е печелил претендентски мачове с по 6:0. Два мача с по 6:0 и особено срещу Ларсен, който го считаха за едва ли номер едно в западния шахматен свят....Ами четири поред победи над Петросян никой не е правил - само Фишер го направи. И то на финала на претендентите. Впрочем Фишер вкара големите пари в шаха. Да, никой не е идеален. Дори и Пеле. Трикратен световен шампион, но през 1962 г. на световното е само с един мач. Това е световното на Гаринча. Освен това маса пъти се дънеше с прогнозите си - прогнозира едно, а след това стане друго. Да, велик е, но не е идеален.

Всеки световен шампион си е бил гениален за времето

Нищо гениално няма във Фишер...побеждава един Спаски и това е

Него не съм го бил, в градинката, значи е никой, ,неизвестен. И този Фишер го бил бил- следователно е известен никой. Ама и него не съм го бил, защото не смее да ми дойде на пейката. Само затова.... :)

Виждам, че боготвориш Тал. Аз съм го бил в турнирна партия, така че обърни малко внимание на думите ми. Фишер надвишаваше следващия в ранглистата с почти 100 точки Ело. Това никога не е било и няма да бъде. И когато пишете глупости, съобразявайте се, че коментирате постъпките на един шизофреник. Той не е виновен, че е бил болен. В професията си е достигнал връх - коментирайте творчеството му.

Най великия е Александър Алехин , а вие тук си пишете

Фишер не защити тилата си. Уплаши се от Анатолий Карпов. Отново започна да претендира и да отправя налудничави претенции. Карпов не е толкова благороден, колкото Спаски и не прие нито едно условие на Фишер. Бобчо се уплаши и не се яви на срещата

Борис Спаски е можел да спечели служебно мача в Рейкявик. Стига само да откаже налудничавите претенции на Фишер. Но Спаски е проявил изключително благородство и уважение към противника. Мачът се е състоял. Интересът към него е бил огромен, а наградноят фонд - 5 млн длр. Огромна сума за времето си ...

Само, че неговата световна титла е измислена - спечелена играейки с не най-силните в света в нестандартен турнир с отстраняване извън стандартните, когато имаше две шахматни асоциации - фиде и професионалната на Каспаров. После като го хвана Крамник и му разказа играта и почнаха измислени скандали с тоалетни

измислен си ти. титлата на Топалов е извоювана по правилата на ФИДЕ към момента. световни шампионати по шах се провеждат от 130-140 години и през всички тези години формата за определяне на световния шампион се е променял.

Спаски е бил прекалено деликатен и културен с психясалия Боби. Отстъпвал е на всичките му идиотски прищевки. Но не така е било на Олимпиадата на Златни пясъци. Руснаците са били Боби без капка жал. Миша Тал е жертвал половината си фигури, преди да даде мат на Бобчо ....

Мишата Тал---ти май си му близъл гъзъ

Миша Тал можел да бие Фишер само с цар и пешки. Фигури не му трябвали. Бобчо изпитвал панически страх от погледа на Миша. И искал Тал да играе с тъмни очила. Но и това не помагало

Доколкото си спомням, на Олимпиадата на Златни Пясъци 1962 в срещата САЩ-Съветски съюз Фишер на първа дъска играе срещу Ботвиник (действаш световен шампион в онзи момент). Партията се отлага и след доиграването завършва реми-това е единствената им среща изобщо. Михаил Тал е втора резерва в Олимпиадата и получава индивидуална награда за най-добър резултата като втора резерва с 10 от 13. Той изобщо не израе с Фишер там.

Тоя ако го хване Топалов на шахматната дъска ще го топалчи като маче у дерек.Това че е бил странен или поне от написаното следва че е имал психично разстройство най-вероятно параноидна шизофрения не значи че е бил най-добрия а най-странния световен шампион.

Велик :"страна, тотално контролирана от еврейските копелета

Всеки който обича играта знае,че Боби Фишер е най великия шахматист.Няма друг с толкова много принос в новата история,Гари безпорно е добър,но той също се е учил от Фишер.И то в епоха когато компютъра не беше открит за шахмата.ВЕЛИК!

Признат за най-велик за всички времена е Каспаров. Най-продължително време световен шампион и най-много пъти световен шампион е Ласкер. Последното би могло да се тълкува и като предходното. Да се определи кой е най-велик в нещо е доста субективно. Всеки има свои критерии и виждания, но фактите са си факти и при тях няма субективизъм. Ето защо няма по-велик от Ласкер, не е имало и няма да има. При това той в една година играе два пъти за световната титла и печели два пъти - нещо, което друг не е правил (поне на мен не ми е известно). И Маджария от 1954 са смятани за едни от най-великите отбори, но фактите казват, че тогава шампион е ФРГ, а с най-много титли е Бразилия. Затова кой какво смята няма значение. Важни са само фактите. Фактите казват, че Фишер има световни титли колкото Веско Топалов. Следователно Фишер не е и не може да е по-велик от Веско.

Най-великият шахматист на Света ,за вечни времена е Боби Фишер от САЩ.

Когато си на ръба на възможното в този свят и носът на коня е важен! Луд не е добро определение за такъв човек.

По всяка вероятност никога не сте играли шах на високо ниво.

Изобщо никога не съм играл шах

Фишер докара големите пари в шаха. Преди него всички са играли за жълти стотинки. Това е най-важното, което е направил за играта. А кой е най-гениален в шаха, това е доста спорен въпрос и никога няма да се стигне до единодушие.

„Луд“ и „куку“ са крайно неподходящи определения.

Фишер се изплю върху телеграмата на откриването, а не след победата в мача.

Евала на Динко Гоцев! Откакто почна работа в dir.bg, те станаха най-грамотния сайт за спорт.

Тази статия е на Иво Иванов. Дано Гоцев има съгласието му да преписва, донякъде и дословно.

Великото при Фишер е, че прекъсна съветската хегемония в шаха и взе титлата за Щатите...другото е цирк и емоции, което няма нищо общо с шаха

Бил е екстравагантен и ... до там. Алехин е името на най-великия шахматист в историята на играта.

Поведението на Фишер га направи мит, не толкова играта му...та и Веско Топалов е еднократен световен шампион, но Веско играй с коне с всякакви муцуни и затова не е мит

Поведението не е причина за мита "Фишер", а резултатите. Печели срещу едни от най-добрите с по 6:0. Говоря за Тайманов и Ларсен. На финала на претендентите печели четири партии подред срещу железния Тигран Петросян. Никой досега не е правил такива резултати на такова високо ниво. В целия свят имаше Фишермайния. Дори у нас - една затворена страна. Жалко, че не си живял по ония години.

Всички гении в очите на другите са особняци.

Кой е най-добрия шахматист е трудно да се определи, но Фишер беше най-ненормалния такъв Тая ненормалност му дава допълнителни точки в класацията... Не бих казал, че Фишер е най - добрия...той е най - непредвидимия, капризния, странния, лудия

Робърт Фишер е велик шахматист. каквото и да се каже, той е велик шахматист. Изключителен гений на своето време. Мачовете с него се показваха по телевизията, слушаха се по радиото. Дядо ми чакаше новините, за да чуе какво се играе и как е завършил ача, у нас разпалено идваха приятели на дядо ми, за да разказват и преиграват ход по ход негови партии. Не знам дали знаете какво чудо беше името му. Отказът му да играе беше приет с разочарование, но и като нгова особеност. Може да се видят негови партии в интернет и сами ще се убедите, че такъв талант рядко се ражда на света. Неговото чувство за справедливост не може да се помрачи с нищо, защото той беше Робърт Фишър. Той стои до Алехин, Нимцович, Капабланка, Каспаров, Ботвиник и още много други, но се откроява с гения на дързостта си в играта. Бог да го прости!

"Аплодирам случилото се на 11 септември. Никой не се трогва, че САЩ и Израел постоянно бомбардират палестинските земи, нали?". Точно така е, само дето чифутите с цру фейкнаха атентата и натопиха Сусама!

Наистина е най гениалният шахматист в историята на този спорт.