Напусна ни единственият професор по алпинизъм в света - доайенът Георги Атанасов-Джиджи

В края на юли една от най-ярките фигури в историята на родното алпийско движение щеше да навърши 95 години

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

,Има само три вида спорт - рали, корида и алпинизъм. Останалите са просто игри.’’ Ърнест Хемингуей

В тоя си вид НСА трябва да бъде преобразувана в средно учебно заведение и така ще си спестим срама от университет да излизат едни полуграмотни индивиди дето в голямата си част не могат да съставят изречение. Едно средно училище напълно ще отговаря за нуждите на професиите с които те излизат от там. А ще си спестим подигравките на света . Помните като направиха Бекенбауер доктор хонорис кауза в Германия цял месец се забавляваха с това.Може да бъдеш един многоуважаван спортист или треньор без да имаш някакви измислени и ненужни дипломи.

Другаде има алпинисти , у нас имало професор по алпинизъм - живот хвърлен на вятъра

А ние имахме и единственият професор по футбол Георги Христов зет на Добри Джуров

Абе ей, свирчовци, к'во плюете по човека? Бил професор по алпинизъм! Ми ще бъде, щото алпинизъм като спорт съществува у нас! Но пък професор по ръгби, при това любител на млада плът, как ви се вижда? Щото ръгбито е много развит и нас, нали...

Мир на духа ти, Джиджи! Голям алпинист и човек си отиде.

Изумен съм от простотията на коментиращи, които нямат и хал хабер от алпинизма, но се правят на компетентни коментатори. Сигурно не са изкачвали нещо по-високо от столче на баровете, но имат мнение и то неуважително към един наистина заслужил за българския алпинизъмчовек.

Подкрепям Ви напълно! За жалост това ни е черта от народопсихологията- коментираме( одумваме) всичко,всеки и разбираме от всичко.. Мир на праха му. Поклон!

Хората не се подиграват на човекът и алпинист Георги Атанасов, а на безумието професор по алпинизъм.

България още много години ще бъде най-бедната европейска държава щом имаме на държавна хранилка и професор по алпинизъм. Кой е професорът ни по челна стойка? Или може би имаме академик по тази дисциплина? А може би и отделна катедра? Докато не изрежем тумурите които изсмукват държавните пари никога няма да се оправим и пенсионерите ни ще ровят по кофите за боклук.

А да ви попитам, какво знаете за този човек, Какво знаете за делата му. За всичко, което е направил, за да има алпинизъм в България, за да се случи експедицията на Еврест, косвено, чрез учениците си. Място и време, където нашата експедиция буквално разби някои представи за човешките възможности в алпинизма. И което за съжаление, не се отрази както трябва, само еуфорията, че връх е изкачен. Голям човек и с голямо сърце. Жалко, че няма повече такива хора. Вместо това, някакви еднодневки, не оставящи нищо след себе си и се упражняват в словоблудство. Не съм алпинист, но съм имал контакт с човека и косвено съм се запознал с някои от делата му. Тъй че имам ясна представа, за това, което пиша. А постиженията си този човек е правил за България и така ги обявявал. Е да, лесно е, да си седиш зад клавиатурата, а друго е, да си бил в снега в цепнатина на Безенги полужив и да не знаеш, дали не караш последните си часове. Вярно, насила никой не го е карал. Но всъщност, точно тези хора, с хъс, със сила, такъв вид хора водят напред човечеството и то се развива. А не седящите на топло, за които шанса да блеснат е да оплюят някой известен. В България все още има истински хора. За жалост, те не са в светлините на прожекторите, това не ги интересува. За тях делата им ясно говорят. Нека пише критично някой, който поне мъничко е постигнал, каквото този човек е успял. Посредствеността и комплексите са наистина е жалки.

Това само показва какви идиоти сме. Професор по алпинизъм!!! Може би имаме и професор по белите червеи. ЕДИНСТВЕН В СВЕТА! ДЕЕБАИДЕБИЛИТЕ!

Не само голям алпинист, но и с таланта на писател на тази тематика, увлякъл хиляди млади хора към величието на планините. Поклон!

Лека му пръст! Велик човек, уважаван в свойте среди навсякъде по света, широко скроен и скромен. Много повече от професор !

Професор по борба, по гъдулка, по бокс, а сега и по алпинисти?

Бог да му прости грешките и го приеме в рая. Бях на курс на Мальовица за планински водачи по ски туризъм, когато стана трагедията с Христо Проданов, останал завинаги на Еверест. Благодарение на обучението по ТАО до сега нямам проблеми при организиране и провеждане на походи в планините на България. Отдавам заслужена почит на делата, които свършил.

Повечето от коментиращите-Имайте поне малко уважение към човека.

В Булгаристана трябва да се открие катедра към СУ Климент Охридски по "минетология". То ще бъде страшен наплив от кандидати да следват, а след това ... асистенти, доценти, професори !!!

Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влез в -- Sexcris.Com

А бате Бойко е ... Доцент. Догодина ще е професор и той. Единствен в света. Само още не е решил по какво точно...

хомоджендър, а даже не си го осъзнал още, комунде...

България е единствената страна в света, в която има професори по всичко: борба, бокс, водна топка, пинг понг, тласкане на гюле, висок и дълъг и овчарски скок, плуване, плюене, ебане и даже академици циркаджии и чалгари... Бае Ганя много обича професорските, генералските и докторските титли, защото е прост...и те го издигат в очите на останалите простаци...

Бог да го прости! Бил е голям алпинист.

"Основател и дългогодишен ръководител на катедрата "Туризъм, алпинизъм и ориентиране" в НСА." Сички около 50 института на БАН а и много катедри на вузовете също са правени на тоя принцип. Появява се подходящ другар, требва да стане шеф. Е, да но на какво, няма на какво, всичко заето от други другари? Ами създава му се институт или катедричка, специално за него.

Лека му пръст на човека! Бил какъвто бил. Но иначе, да: в НСА вероятно има професор по кълбо напред, доцент по кълбо назад и старши асистент по дълъг скок. А фактът, че е бил единственият в света, а вероятно и в историята, професор по алпинизъм, не е причина за гордост, а по-скоро повод да се замислим, защо никъде другаде никой не е направил такава професура. Не е като да няма спортни училища по света.

незнам вие кво си мислите, но аз си мислех, че като сте написали професор, това не значи, че е учил за алпинизъм и за титлата Професор, а че просто много знае за алпинизма...от време оно. Незнаех, че е имало /и има?/ КАТЕДРА по алпинизъм в Националната спорна академия...еми представете си една страна, която е равна като тепсия...за какво й е на нея академия "Катерене по височини" ?...и после...видяхме всички как се катери НА ОПАШКА Еверест...това беше новината, която просто трудно преглътнах

За научно жури, та да го гласува за професор , както е по Закона за Развитие на Академичния Състав ( съкратено ЗРАС) требва да са викнали шерпи от Непал, те там са професори по алпинизъм по рождение. Макар че почти всички са неграмотни.

Бог да го прости, не е направил достатъчно за комундетата и сега коментарите са отворени... за разлика под джендърските статии или партийните дейци...

ужастен ужаст! все се случвало ония да измират когато професора бил наоколо!!!!

професор по алпинизъм!??? меснер ще умре от смях! и стотина - двеста шерпи също!

Pochiwai w mir uchitelju..

Професор по катерене на стени. По бая стени се е покатерил, за да стане професор човека, бравос! Обаче аз съм чувал, че алпинистите катерят предимно върхове. Стени и дувари - само по изключение.

Стените водят до върховете! Няма как другояче да стигнеш до върха.Трудното е да изкачиш стената, било северната на Матерхорн или Айгер, западната на Дрю или да речем Рупалската на Нанга Парбат.

Много интересна коцепция, не бях се замислял. Шерпите дали ги знаят експлицитно тези неща?

Сигурно не си се занимавал с алпинизъм.Да речем някой прави изкачване на Еверест.върхът си е връх и в случая с Еверест е като пирамида, трудното е именно изкачването на някоя от стените или ръбовете му, предвид дължината, наклона и това, че голяма част от тях се намират над 7000м, за сметка на което са си трудно и технически. Та в случая с Еверест имаме класически маршрут през Южното седло, Северната му стена от Китай, Западният гребен(ръб) от към Непал.Самият върхов гребен не е някаква забележителност или постижение от техническа гледна точка и да го качиш през Южното седло е достъпно за всеки с пари и със средна подготовка по зимна техника, с водач и кислород, разбира се.Най-трудни са Западния гребен(около 9км), преминат от българи през 1984 и Северната му стена и прокараната по Източната му стена американска диретисима, това са изключителни постижения в алпинизма. Ако говорим за Нанга Парбат и стената му от предишния ми пост, ами дължината и я прави убийствена.А това че те завежда на 8-хилядник, не е най-важното, а самото и преминаване.

В замяна на това единственият професор по чалга е жив и здрав и се готви да става премиер.

за него ли говорим?

Професор Иво Христов е единственият професор по конспирации,ръски при това!

ами изброй и други професори де...

Един професор по алпинизъм, а да знаете, колко професори по алкохолизъм ни напуснаха!

на човека,ама само в БГ може да се стане професор по кво ли не ....нещо като директор на водопад ...