17-11-2017 20-11-2018

Коментари

байр будали

Другия турист от Гърция ,който се пишеше приятел на Скатов,нали щеше да го изпраща в последния му път?

Дяволът ,когото Христос нарича открай време човекоубиец е намерил в лицето на скъпоструващата страст наречена алпинизъм да отнема човешки души,защото ада, както го пише в библията,не знаел насищане.Та нима при викокоскоростните гонки и други хобита с висок риск и приток та адреналин не е същото? Иван Томов наричаше другите,които си стоели в ниското овче стадо,но пуснете си в ю тюб последното му автовидео и ще видите за каква тъжна гротеска иде реч.И на Томов и т0на Скатов овцете им платиха масрафа по прибиране на тленните им останки.

На тъпо се исхождаш бе

Мога да изразя само респект към Нирмал Пурджа.Не смятам ,че говори повърхностно и пренебрежително за Скатов.След качването на 14 те осемхилядници за половин година/което скоро друг няма да направи/ ,той е поканен лично от Райнхолд Меснер в Болцано,замъка Ювал/един от планинските музеи на Меснер в Алто Адидже, Южен Тирол/.Качването му заедно в групата на 10-те непалски шерпи на 16.01.2021 г. на К 2 е нещо допълнително след рекорда му по бързо изкачване на 14-те осемхилядници в т.нар. Хималайска корона.Аз лично смятам ,че непалците с тяхното качване вдигнаха твърде високо летвата и дадоха нереалистичен пример на останалите ,че и зимно качване на К 2 е възможно.Резултатът досега не е добър за всички останали/вкл. и за нашето момче ,Бог да го прости/.Нирмал Пурджа е бивш "гурка" от Британската армия със спец. мисии в Афганистан,предполагам че информираните знаят за какво става въпрос.Качването на непалците като група , в свръзка ,обаче само потвърждава думите на Николай Петков ,че т.нар. солови изкачвания при това от недобре школувани алпинисти невинаги е с добър край.Не смятам ,че алпинистите се прежалват "за три дни"/какъвто коментар прочетох/ , просто те не се страхуват толкова от смъртта.Скатов това го каза директно в едно от предишните си интервюта.Това е разликата с обикновените хора от урбанизираното консуматорско и потребителско общество.Хората в планината са особени ,с различна ценностна система от това , което тук се налага "като норма" в обществото от разни разглезени и разголени моделки или татуирани футболисти.

Алпинистите не се страхуват от смъртта,защото княза на този свят им е заслепил съзнанието.Те са като мухи,които се блъскат в светещия прозорец,докато се самоубият,пък и всеки си мисли,че точно на него няма да му се случи,но статистиката е ясна по въпроса-смъртността е право пропорционална на риска от поредното предизвикателство. Ако Скатов знаеше как ще загине и беше видял болката в очите на близките си,едва ли би избрал да повтори тази съдба.

Слабо мамин . Млад си

Какви ли не тежки, мразещи коментари прочетох за Атанас Скатов... Така и не разбрах откъде идва тази чернилка... Чоека е мечтал, обичал е и е имал цели. Целите у не са наранили ничие лично пространство или достойнство. В този човек е имало повече тестостерон от всички "хейтъри", пишман-джапанки-писачи, незнайно защо изнервени от нечия мечта...

Говори по същия пренебрежително-повърхностен начин за загиналите,с които е ял,снимал и танцувал,както Скатов говореше за испанския си приятел.Прежалват се взаимно за три дни и продължават по техните стъпки към бездната.

Нирмал Пурджа е голям катерач, но не е велик алпинист. Просто има определени критерии, които само практикуващите знаят. Пурджа катери по вече установени масови маршрути. Не прави премиери. Не качва от най-трудните пасажи. Катери там, където и редовия алпинист и платил си височинен турист. Не може да се сравнява с Меснер или Кукучка. То под К2 имаше и алпинист с 4 зимни премиери

Ако на този му викаш "турист", то какво да кажем за останалите? Този, колко човека е спасил към или на мръщане от върховете не е истина.

Респект към Нирмал "Нимс" Пурджа, най-великия в цялата история на алпинизма. Неговите рекорди са чудовищни и всички останали са малки хлапета в сравнение с него. Нирмал "Нимс" Пурджа е онзи непалец, който постави на колене целия останал алпинистки елит в своите крака. Нирмал "Нимс" Пурджа показа на целия останал свят, че когато става дума за Хималайската корона и за катерене горе във висините, над 7 500 метра, там само едни са боговете - шерпите от Непал. Останалото е празно фукане от западноевропейци и хамериканци, евала на шерпите и техния главатар живата легенда Нирмал "Нимс" Пурджа. А за нашите БГ аматьори какво да кажем - "видяла жабата, че подковават расов кон и тя се наредила за подкови" или "барабар Петко с мъжете". Евала на Нирмал "Нимс" Пурджа и всички шерпи, над 90% от останалите са гола вода без мегаважния съпорт от алпинистите от Непал. Туй е Истината, останалото са празни приказки на аматьори ...

ги каза нещата

Е даже и скромен

Понякога снимка или видео говорят повече от хиляди думи.Ето тук едно видео за интересуващите се как става движението по въжени парапети към и от Еверест, за което бях писал в коментари под други статии за Скатов. Видеото е от американски височинен турист, на 0:59 се вижда тялото на друг американец(Don Cash-22.05.2019) починал предишния ден от сърдечна недостатъчност и закачен все още за парапета, който на това място е вече дублиран. https://www.youtube.com/watch?v=7ey6RarzXfc

Ха-ха,крайно време беше и ти да се включиш,този път с наистина кратък пост,за разлика от предишните такива.

Видно е, че те интересуват темите за планината, така че някога, като пораснеш, може да се запишеш в някой от курсовете, дето водя и ще научиш много повече. Ей тия деца дето започнаха септември, сега през май ще им е изпита!Има няма за 30на ходения по Лакатник и Комините ще са готови да водят в свръзка. Ама ти си още малък, тъй че потрай :-))

Нимс се превръща в това за алпинизма,което доскоро беше Юсеин Болт в леката атлетика,винаги с лекота пред всички останали, само да не завърши кариерата като него,подскачащ на един крак.

Хайде сега,като пишете нещо,малко мислете,защото не го пишете за бунаци. 48 ч. са две денонощия. Задължетелно трябва да е спал по 8 ч. на денонощие. От 48 -16 =32ч. На връх му се пада приблизително па 10 ч. За това време,трябва да си изгради лагери по височина на върха,минимум 5 бр. Да се качи,да слезе,да се предвижи до следващия връх и пак отначало. Е,той на маратон да ги караше,нямаше да му стигне времето!Биба,бива,а ма малко мислете ,бе хора !

Като се е аклиматизирал веднъж,после с тази аклиматизация може да качи още 5 върха,стига да има като Нимс нужната логистика,да го води и взема от съответния базов рагел.А Еверест и Лхотце ги дели само един хребет.

Те Лхотце и Еверест са един до друг. Да не мисилш, че е слизал до базов лагер. Ноя другия Чо Йо или както му беше името е почти като на Мусала да идеш и той е там.

Колега Велков ти ли се бе? Не се мешай тука ,че ще изядеш някой пикел, ела да си смятаме Ковида.

Страшно мислене падна. Климатизация, екипът му фиксира маршрут. Лхотце и еверест са правени в рамките на 24 часа, защото са два съседни върха и може да се тръгне директно от лагер 4 след Еверест. Третият връх е в района. Защо се съмнявате, при положение ,че го направи. Човекът качи 14-те върха за 180 дни, макар и с кислород и голям екип. Единствено забавянето на китайската виза можеше да му обърка плановете.

не е носил маска, заразил се е на падане надолу и е умрял от ковид, въпреки забраната за излизане след 21 часа... а още не е бил и имунизиран от сзо!!! толкова е просто!!! джендъри. не му е бил като брат, щото е полит.некоректно да се каже, бил му е като швестер, или зелен, третополов педофил! е?

Като не разбираш от тези неща , защо коментираш ? Малко повече уважение към човек , който не е между нас!

Тоя шерп дали не е посегнал на нашия юнак?

Това с трите върха за 48 часа,види ми се нещо несериозно ! Прехвърквал ли е от връх на връх ?

С хеликоптер до базов лагер го водиха от връх на връх

И като ги е качил тия върхове,каква полза е допринесъл за човечеството ?

Очевидно е допринесъл за човечеството една идея повече от теб. Нищо лично!

Защо българин няма да постигне нещо световно значимо,ами поради същата причина,поради която в казана им в ада няма пазач.Родните алпинисти с по един-два осемхилядника,качени също с помоща на шерпи и кислород първи оплюха Скатов,а преди него и Боян Петров,от завист, сякаш планините са тяхна собственост и за турист е там е забранено. И сякаш с алпинисти идентични трагедии въобще не стават.

Как е изкачил три върха за 48 часа?

Един по един, разбира се.

Ако ще и за 6 дни да ги е качил всичките осемхилядници,това не носи нищо на човечеството,което продължава да се спуска по ската без спирачки.

Баце, ами те не ходят там заради човечеството, а заради себе си.

По тази логика и златен медал от олимпиада по плуване не носи нищо на човечеството, но пак се състои. От кога трябва хобито или заниманието или целта на някой да носи нещо на човечеството, освен постижение или напредък?

Ако беше анонимна олимпиадата,а не да се занимава с нея света,няма пробрем.

Света го "занимават" само измислени "медии" като тази, които превеждат сляпо стаии и ги пробутват всеки час. Който е знаел за неговото начинание, знаел е. Не го е обявявал по телевизия или вестници, че да "занимава" някой. Мир на праха му на човека! Малко уважение!

Чак пък като брат... айде молим те. Когато някой загине го опаковат в стреч фолио (ако им се плати за това разбира се) качват го на хеликоптера като багаж, и сядат върху трупа понеже кабината е малка.

И така да е , какъв извод следва да се направи? Всеки си е поел риска доброволно. Останалите правят това което е според възможностите без излишни изхвърляни.

На мен ми звучи малко лицемерно. Но за това, че тея нелапци са нечовеци - шапка им свалям. Но европейската раса не може да се мери с тях по височинен туризъм. Те си го носят генетично, има хора сред тях, които са родени на 4500м. н.м.в

Този им опъна въжетата до самия връх,изнесе им една лекция като лидер на 10 шерпи,които изкачиха върха при зимни условия и си заминаха,а 5 човека после се пребиха.Нещо като онзи канадски оператор, който където и да отиде,все от трагедии е заобиколен.

Който не е живял в Азия, няма как да разбере тези хора. :) Това е положението. Там няма омраза (за разлика и най-вече от нашите географски ширини). Факт.

Факт, никой по света не написа/каза и един негативен коментар по адрес на Скатов, а в България такива преобладаваха. Същото се случва и със Стойчков, Гриша, Пулев, Бербатов и кой ли не. После се чудим защо в България нямаме хора на които децата да искат да подражават. Останаха ни политици и мутро бизнесмени.

политбизнесмени, нещо като поликомисари , на което може да се подражава ама само при определени условия.

Тая самовлюбена гурка пет пъти повтори,че е изкачил осемхилядниците за 6 м. и 6д.,че не бил достатъчно акливатизиран на к2,но катерил без кислород и бил по-бърз от някои шерпи с кислород,пък те шерпите с кислород ставали много бързи,направо свръчовеци.

Светла му памет на Наско! Покрай такива случаи обикновения човек може да разбере доста подробности от кухнята на тази надпревара по изкачвания на тези 14 върха. Моето скромно мнение е че Меснер е много прав в това че високите планини имат естествени бариери, които възпират хората до техните възможности. Но в тази надпревара по изкачванията и помощта на шерпи, водачи, кислород, спонсори, рекламодатели, медии и др. се получава едно надценяване и се повишава риска от трагични инциденти. Или иначе казано ако един човек може да преодолее бариерите на планината, то той се отнася и с нужното уважение към нея. А това което наблюдавам на Рилските езера в частност е точно обратното - всякакви удобства: асфалт, паркинг, лифт, водачи, джипове, чакъл, стъпала и пр. само и само да се улесни притока на много хора и повече пари за замесените в случая: държава, община, местна власт и бизнесмени.

Този е някаква абсолютна машина- за две денонощия Еверест, Лхотце и Макалу. А и всичко над 8000м за седем месеца.

Да, но вероятно с кислород

Ами не май

Въпроса в интервюто е какъв е Атанас като човек и алпинист,а той вика беше страхотен танцьор.

Сега като се замисля, че не е издавал никакъв звук докато е падал , си мисля, че може да му е прилошало, да е загубил съзнание поради някаква причина и затова да е паднал...

Може и да си прав. И аз си мисля, че някакси нелепо изглежда човек, който е изкачил 10 осемхилядника, да не внимава при спускането. Мен, ако питаш, още като е получил стомашните проблеми и се е наложило да пие антибиотик, е трябвало да се върне. Пари се печелят, експедиции винаги ще има, но изгубен живот се не връща. Сега да си е жив и здрав. А ме е яд, че изгубихме един свестен човек с голям позитивизъм .