Нургюл Салимова преполови с реми Претендентския турнир

Тя и рускинята Катерина Лагно си стиснаха ръцете на 41-ия ход

Обратно в новината

Коментари - Нургюл Салимова преполови с реми Претендентския турнир | Корнер.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не е слаба като цяло, в света има само 1298 активни шахматисти, по-добри от нея според ранкига на ФИДЕ. Реално по-добрите са около 10000 сигурно, просто не участват в много турнири като нея.

Трябва да победи двете рускини, може го!

Повече от достойно представяне досега, но и тя знае че може много повече

Големи простаци има на този форум. Защо ли?

Малки са, но много. 80% каза някой.

Снощи в интервюто след срещата тя си каза, че не е особено доволна от представянето си досега в турнира и ще се стреми да вземе повече точки през втората му част. На мен ми хареса това, защото означава, че си поставя високи цели, въпреки, че тя е най-младата и с най-нисък рейтинг участничка и реално към нея няма много очаквания.

Нургюл се справя отлично, злобните коментари по неин адрес са от простаци и нямат никакъв смисъл. Но с шаха има проблем, който се задълбочава. Ако оставим настрана тесните специалисти, то колко от претендентите въобще са познати на широката публика? За претендентките даже да не говорим, там дори световната шампионка е почти напълно неизвестна сред обществеността. В момента дори името на световния шампион е известно на малцина ентусиасти, запалени по играта. За сравнение, преди години почти нямаше човек да не е чувал за Карпов или Каспаров, да не говорим за малко по-преди, когато Боби Фишер и Борис Спаски бяха по-известни от лидерите на държавите си. Още по-преди това от Ласкер се е възхищавал дори Айнщайн! Съвременният шахмат е завладявал умовете на хората в продължение на стотици години, но в момента наблюдаваме неговият залез. Следата ни в тази игра ще си остане Веско Топалов, въпреки че той не улучи момента, а и блясъка му беше мимолетен. Дори Нургюл да съумее да седне на престола, което всъщност не е много реалистично, то това ще бъде тука местна новина за пет-шест дни и след две-три години никой няма и да помни. Просто играта си отива, това е реалността.

Браво на момичето!

убедително победи Гари каспаров през 1997 година, заниманието на човешки същества с шах е напълно безсмислено...

пък безмислено... да спрем и с бойните изкуства при положение че една бомба/ракета го обезмисля - и тя е технология... освен че е сътворена от човек, може съвсем компютъризирано да се активира и да те прати на който свят си искаш...

Знае ли български момето?

това е доста тъп коментар. Колко хора с чужди имена има в България ти за имената се хващаш. По-скоро трябва те питам теб дали живееш въобще в България за да забележиш този факт. Май не а?!

Като гледаме напоследък в Левски, примерно, играят по 5-6 тарамбуки - половината отбор! И във всички останали отбори... Това спорт ли е вече? Един такъв отбор отразява ли духа на нацията, или на града, или на махалата от името на които играя?! Караш гаргалоч от целия свят, по икономически/печалбарски причини, и после казваш "Това е отборът на България!"... И кое му е българското?

Гришо дълги години го оправдавахме с липса на опит. На 33 стана и още същите оправдания. С май ще стане същото.

Фереджето го е дала на майка ти да се ктие, защото се срамува от теб. Майкати каза така: - По добре да го бях изхвърлила на рогоската. тоя кавалджия.

но май силите са до тук - все пак голямо постежение... има пред нея път за развитие...

Сюргюн защо е без фередже? Какео си позволява тази кадъна? Веднага да се убие с камъни на площада, както е по стар мюсюлмански обичай.