Ромският Кеймбридж - там където любовта към футбола и образованието вървят ръка за ръка

В епизод 8 от поредицата "Тръпката е навсякъде" ви разказваме историята на "Дунав" (Долни Цибър)

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Билигуални не трябва ли да бъде билингвални (латински - език на български: лингва) или поне билингуални от англ. :)

Не се заяждай пък ти бе :) Я иди в коментарите под политическите статии да видиш какво ни е нивото на грамотност, че и на възпитание.

Много добро предаване! Браво на хората, че са посветени на спорта и държат на образованието. Колко ще е хубаво, ако в цяла България има такива смислени и целенасочени дейности.

Тов истина ли е? Как е постигнато

Дир са проститутките на сорос и хамерика за България !

Много се радвам да видя такова предаване и село. Браво на кмета, учителите но и на самите семейства че искат да са интегрирани. Дано дано повече такива села и квартали.

С водачи, които знаят на къде вървят и са заедно, а не разединени.

Познавам лекар и офицер от това село много точни хора.

Долни Цибър си е нормално българско село. Няма никаква прилика с циганските махали в големите градове.

Аз имах двама съученика в Руската езикова гимназия от Долни Цибър. Единият днес е лекар а другият е инженер

На български се казват двуезични. На английски е bilingual. Дори да са ромският Кеймбридж, не са длъжни да говорят английски като випускници от този английски град нали? Достатъчно е че говорят грамотно български език. Даже отнякъде бях чувал, че на много места работодателите в България на първо място искат кандидатите за работа да говорят не английски или други чужди езици, а именно български! Защото вече явно има много които не говорят правилно, и това не са само цигани за съжаление.

Ас зъм българче юнашко и роден съм там във влашко. Там на Цибърската дига съм захранен с мамалига.

аз, познавам един електричар, един водовкар и двама берачи на,,жилезУ"

Няма от кого да краднат, всичкото е роми и те така....

В които циганите издигат образованието в култ, се броят на пръстите на едната ръка! В Южна България, също има подобни - едно, две села!

В Северна България може да има власи, но там никога не е било Влашко. Когато българи отидат в Германия или Америка, там не става Българско.

Винаги съм смятал, че образованието е пътят към напредъка, както за българите, така и за ромите и всякакви други етноси и етнически групи. Напълно съм наясно, защото имам много примери в рода си. Навремето прадядо ми, без да разполага с инкакви пари, изпратил един от синовете си да учи и да завърши класическа гимназия. Защо класическа? Защото само там се изучавал гръцки език. Преди това обстоятелствата попречили на прадядо ми да завърши образованието си на родиня си език, защото властите закрили училището, в което дотогава се учело на гръцки език. Първи братовчед на дядо ми станал професор в български университет, като за прав път започнал да учи български в първо отделение. И т.н. и т.н.

Честно казано, ако трябва да избирам, бих казал двуезични. За мен лично има значение, когато казвам нещо да бъда правилно разбран, а не да се надувам и да демонстрирам владеене на чужди езици. Но ако трябва, поради някаква причина, да избираме между "билингвален" и "билингуален", необходимо е да изходим от съображението, че на български има израз "лингва франка", а не "лингуа франка" . Казваме също така "лингвист" и "лингвистика" и няма значение как съответната дума се произнася на латински или английски.

Дай, Боже такива села някой ден да станат нещо нормално, не изключение като сега.

Навремето там където живеех на ъгъла имаше ромски къщи. Съвсем нормални хора. Играехме си заедно, имаше от тях такива които учеха в средно училище , имаше и хубави момчета и хубави момичета. Правеха хубави празници и канеха цялата улица. Работеха всичките. Съвсем нормални хора. И всяко стадо си има мърша, също като при българите.

В някой стада мършата е прекалено много

реалните коментари,времето на дерибеите свърши.

Бил съм в това село от София ходех доста често за риба ,преди години за първи път когато го посетих, просто бях изумен не можех да повярвам ,на какво ниво бяха тези хора. Останах 2 седмици на брега на палатка две момчета бяха студенти дойдоха при нас също либители на риболова ,заговорихме е казвам ви бяха в пъти по-умни от мен! От тогава всичко се промени и се убедих , че ромите в България не са само това ,което не представят повечето медеий!

почти вярна. но силно поръчкова статия. само дето това билингуална подсказва, че е статия а не реално интервю. прекалили сте със захаросването.

НПО-тата, 'ромските' партии и ДПС 'забравят', че циганите са поне 7 големи и още няколко малки племена само в България. "турските" цигани са доста работливи - тези, които се държат изкъсо от някой имам. между другото, някой от джендъриите да се изцепи, че не може така, монолитно (99%) население чужденците вън? Може.

Всякакви цигани и туриц да бяга към Турция и Индия... Ако си с българско име, и изглеждаш като българин,НО се смяташ за извънземемен, за циганин, или друго, значи си ЛУД. .Трябва да ходиш в Лудницата или болницата.... Иначе вероятно ще станеш Предател- Крадец, и помагач на арабите - Трафикант на Наркотции, и ислямски башибозуци, които нападат българите да ги правят на просяци и проститутки в Харема на араби- ислямисти.. Всеки българин трябва да УБИВА араби, турци и мангали- Митьо-вци, Митьо-вчета.. Тия са наркомани и педдерази.. Ако някой мангал почне да вдига ШУМ с аларми да ИЗНЕРВЯ всички наолколо, трявба да отидат група българи и да убият мангала и да му запалят колата.

Пропагандираме вече моноетнически села?Е, браво!Дето ще си играем да борим битовата престъпност....Само не забравяйте, че като ще има цигански моноетнически трябва да има и български такива.Те разбира се няма да са кеймбридж, ама каквито такива ;)

Те са родени в България и са толкова българи колкото си и ти. Същото се отнася и за българо мохамеданите. И ще си стоят в България, щото повечето са нормални хора и България има нужда от тях. Виж, всякакви прииждащи имигранти да си ходят там откъдето са дошли !