Коментари - Специално за Dir.bg: Най-големият спортен клуб в България е по шахмат и създава феномени | Корнер.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво на момичето! Тези момчета от ЦСКА, наистина са направили много - преди 15 години започнаха от нулата, дори даваха пари от джоба си, за да се проведат детските шахматни турнири! Това е пътят на успеха - постоянство и упоритост, независимо от трудностите. Успех!

непотизъм жалко

Хубавото в тази статия, върху което трябва да се фокусират хората е масовият спорт! Евала за факта, че 1200 деца играят шах и са ангажирани с нещо хубаво, браво! Ще помоля само да не се споменава високото спортно майсторство, защото нещата там са в други измерения.... Благодаря!

Понеже гледам и негативни коментари, да ви "светна", че България е единствената страна с толкова малко население и световни шампиони при мъжете и жените в последните 20 години! Имаме около 80 (цитирам треньора по шахмат на децата) горсмайстора! На глава от населението със сигурност сме една от добрите страни в света! Хайде по-малко хейт! Левскар съм, но много се радвам на успехите на школата на ЦСКА!

В България няма шахмат. Нямаме първеснтво с ясни правила и демократичен устав. Имаме затворени клубове за хлапаците на подбрани другари. Опитайте се да вкарате външно дете или възрастен на затворените им сбирки и е видите. Затова с толкова много талант няма да имаме претендент за световна титла още 20 години поне.

Това не е от сега. И преди десети ноември 1989 г. беше така. Имахме Пионерски дом с кръжоци. Исках да се запиша да играя шах, но не ме взеха, защото не съм дете на шахматисти. Взеха деца на шахматисти, научиха ги да блъскат по часовника и дотам. Нито един от това поколение не стана шахматист. След години се промениха нещата, но с промяната се появиха и недостатъците на "демокрацията". Резултатите се виждат.

Интересно. Мен 87-ма ме взеха без да съм дете на шахматисти. Това, което пишеш за кой град се отнася?

Прекрасна статия и чудесни хора. Големите шампиони побеждават дори когато обстоятелствата са срещу тях. Успех!

Поздравления! Истинско попадение, изчетох с интерес и удоволствие. Успех на Анджи!

Бравооооо, Браво!

А къде са частните спосонсори-български бизнесмени с джипове и луксозни имоти та чак до Дубай? Иначе всички големи патриоти, но все държавата та държавата. В САЩ всичко се спонсорира, университети, та даже зоологически градини. Всякакви фондации има. Защо в България не се вземат пример?

Дано не се появят никога тез с джиповете, да си спонсорират чалгаджийки!

Българският шах достигна апогея си благодарение донякъде на парите на Черепа. Антоанета Стефанова по това време достигна световния връх. Алчните български дупета като разбраха, че от шаха могат да имат далавера се намесиха активно и за пореден път осраха пейзажа. Но сме на този хал заради предатели. Един от тези предатели е ГМ Кирил Георгиев. Не знам колко Олимпиади и първенства е прецакал заради пари. И не е само той, но беше един от най-добрите български шахматисти. Преди Веско Топалов може да се каже че беше най-добрият. Не ми се рови да търся колко години, но Кирил Георгиев играеше за националния отбор на Македония. Пак за пари ставаше дума. И заради няколко като него нямаме Федерация.

Браво на детето :)

И като имаме толкова много мозъци защо сме на такова дредже, някой може ли да ми обясни?

Такива мрънкалници, като теб!

Защото интелектът и простотията не се изключват взаимно! Българинът упорито отказва да го разбере.

Шахът не е просто мозък. Като всеки спорт иска тренировки. Часове всеки ден. Това значи да отделиш години и години труд. Заучаване на дебюти, тактически трикове, концентрация, физически упражнения, решаване на шахматни задачи. Какво общо има това с чисто практическото управление на икономиката. Другото проблемно нещо за България е, че е на стратегическо място и сме относително важни за големите играчи. Т.е. всеки се опитва да управлява у нас. Междувременно хиляди способни българи напуснаха страната. Комунизмът почти успя да унищожи вярата и възпита повърхностен национализъм, който при липсата на съвест у населението, доведе и до днешното положение на нещата. Чисто икономически не мисля, че България е зле днес, но политически ... нещата не отиват на добре.

Иска ми се България пак да е световна сила в шаха . Аз минавам 40 и с рейтинг на аматьор от 1670 , не мога да помогна . Но дано се родят умни с желание за шах и те да променят положението .

Мъжете са по-силни чисто физически. До четвъртия час мъже и жени са наравно. После идва издържливостта на вегетативна и централна нервна система. Ако на следващия ден отново трябва да се играят тежки партии, мъжете са с предимство. Мъжете са по-силни. Както е и на 100 метра бягане. Като допинг се използват медикаменти за оросяване и прочее, спортът си е допингов понякога. Да не забравяме легендарната Юдит Полгар, която се опъна на мъжете, ѝ се налагаше да почива по 2 години понякога. Натоварванията са нечовешки. Мъжете в Източна Европа никога не са дискриминирали жените по отношение на работа и спорт, даже стимулират тези изяви.

Не навсякъде мъжете са по-силни. Провеждат се състезания по 24-часови бягания. Естествено, никой не се подготвя за такова бягане като бяха 24-часови отсечки. Тук опира до психика. Оказва се, че женският организъм след 12-тия час (или някой си там час) включва на друг режим далеч по-ефикасен от мъжкия.