Ако някога сте се чудили кой е най-големият спортен клуб в България, вероятно никога не бихте предположили, че става въпрос за шахмат. Макар и да звучи невероятно, е абсолютен факт. Шахматен Клуб ЦСКА в момента разполага с невероятните за родните стандарти 1200 деца, въпреки че преди 18 години те са били едва...10.

Освен с количество, "армейците" могат да се похвалят и с качество - гордостта на клуба е истинско дете-чудо, което само на 12 чупи всички рекорди и дори печели срещу номер 1 в женската ранглиста!

Каква е тайната на този спортен феномен? Как се произвеждат шампиони? И защо в момента всички български шахматисти са извън класациите и нямат право да ползват в турнири знамето и химна? Dir.bg ви среща с президента на ЦСКА Васил Илиев и младата шампионка Анджелика Ненова.

Възраждането на клуба стартира през 2005 година, когато Илиев поема управлението и си поставя за цел да запали максимално много деца по шахмата. Започва да обикаля столичните училища и постепенно бройката се увеличава. Самият той специално завършва треньорско обучение, като в наши дни клубът вече разполага с над 20 преподаватели.

"Променихме цялата система при набирането на деца. Тогава всички спортни клубове чакаха децата сами да ги потърсят за тренировки, а ние направихме обратното - предлагахме на децата и родителите да се запишат, изброявайки им безбройните положителни въздействия, които има шахматът върху детското развитие. Днес имаме две тренировъчни бази в София, 1200 записани деца и над 50 партньорски училища. В училищата тренировките са масови, а по-талантливите каним да се готвят в залата ни на стадион "Българска армия". В училищата спокойно мога да кажа, че при момчетата изместваме като интерес дори футбола и сме на първо място, а при момичетата сме на едно ниво на върха с танците", доволен е Илиев.

Фейсбук

И признава, че не знае защо останалите клубове не желаят да копират успешния модел. Помага с опит и съвети на всички, а таксата за децата е минимална - 40 лева на месец, срещу което всеки получава общо по 8 тренировки. Умишлено цената се държи ниска, за да може спортът да е максимално достъпен. А заради дейността си Илиев получи и специален приз от Столична община.

"Трябва да се признае и друго - когато стартирахме през 2005 година, Веселин Топалов стана световен шампион при мъжете, а Антоанета Стефанова - при жените. Между другото, България е една от едва трите страни в света, които могат да се похвалят, че по едно и също време са притежавали шахматните корони при мъжете и жените, другите две са суперсилите Русия и Индия. Та - заради тези български успехи тогава, които безспорно са изключителни, имаше бум на интереса към шахмата. Ние успяхме да уловим тази вълна и това ни помогна много за развитието", допълва президентът на ШК ЦСКА.

Подборът на децата започва от първи клас, когато се смята, че е най-добрата възраст за стартиране на занимания. И точно по този начин започва кариерата на изключителната Анджелика Ненова, която скоростно започва да чупи всякакви рекорди. На 12 тя е абсолютна шампионка за възрастта си, а само преди два месеца успява да победи гросмайстор номер 1 на България при жените Ива Виденова.

Анджи успява да победи номер 1 при жените на Държавното първенство.

Фейсбук

"В началото татко ми не искаше да ме пуска по турнири, защото мислеше, че съм слаба. Но Васко го убеди, че имам талант и още на третия турнир го спечелих. След това започнах да тренирам по-сериозно. На Държавното победих 5-кратната републиканска шампионка Ива Виденова, която бе и поставена под номер 1 в схемата. Аз се вдъхнових от мъжкия турнир, където малко преди това едно момче спечели срещу гросмайстор и си казах, че няма невъзможни неща. А когато спечелих, няколко часа не можех да осъзная какво се е случило. Винаги преди партия проучвам съперника и подготвям някои капани или нещо по-нестандартно, за да го изненадам. Когато играеш с по-силен, самият ти ставаш по-силен, има какво да научиш", признава Анджелика, която всички в шаха наричат Анджи.

Постижението й е изключително не само за родните стандарти, а и за световния шахмат. Тази есен тя ще участва на световното първенство до 20 години, където със сигурност ше е най-малката състезателка. Но това не я притеснява, дори напротив - амбицира се допълнително.

Тренира по 3 часа всеки ден, а в заниманията са включени и решаваия на онлайн шахматни казуси. Като постига рекорд - за 3 минути успява да реши 54 комбинации! Отделно плаща за онлайн курсове на световни звезди, а отскоро е започнала да тренира и физически тялото си, записвайки се на баскетбол. Защото, оказва се, шахматът натоварва сериозно и тялото, а най-дългата партия за шампионката продължава над 6 часа.

Анджи се готви специално за всяка партия.

Фейсбук

"Тя е наистина невероятен талант и това, което прави, е изключително - хвали я президентът на шахматния клуб, който е и неин личен треньор. - В шахмата разлика от 100 точки в ранглистата е чувствителна, а Анджи победи шампионката при жените, която е със 700 точки над нея. За възрастта си тя е без конкуренция и целта е полека-лека да я изкараме от детския шах, защото целите ни са максимално високи и трябва да се развива".

Но стъпката от българската към световната сцена среща 2 сериозни пречки. Първата е финансова, защото държавата е абдикирала от подготовката на тези деца и те сами трябва заплащат разходите си при турнири в чужбина. От клуба се стараят да помагат донякъде, но нямат необходимите средства. И ако това донякъде може да се реши, то втората пречка е типично по нашенски - юридически батак.

"Българската федерация бе извадена от европейския и световен шах заради злоупотреби за над 1 милион лева. Прокуратурата започна разследване, но няма наказания, а парите също ги няма. България бе задължена да възстанови сумата, ако искаме да ни бъде върнато членството. Лицензът на федерацията бе отнет, а на новия конкурс пред Министерството на спорта документи подадоха 5 федерации, които претендираха за представителност. Да, 5, няма грешка. В крайна сметка спечели най-сериозната кандидатура, но юридическите проблеми останаха. Защото по закон всяка нова федерация няма право да получава финансиране от държавата в първите 3 години. И така в момента ние трябва сами да се оправяме", огорчен е Илиев.

Фейсбук

Така България в момета не присъства на световната шахматна карта. Всички наши състезатели, включително Анджи, на международни турнири са без националното ни знаме срещу имената им. А ако спечелят златен медал, няма да чуят химна. Нелепа и абсурдна ситуация! Отделно от това - новата федерация изпитва сериозни трудности да организира международни турнири, защото просто никой от чужбина не иска да участва, защото надпреварите не са част от световния календар и не носят точки.

За да разведрим ситуацията, попитахме Васил и Анджелика за мръсните номера в този иначе толкова джентълменски спорт - за шумните скандали от Студената война, за постоянните обвинения в подсказване и мамене, за мръсните номера.

"Много се шуми около тези скандали, носят се някакви легенди за екстрасенси, за скрити в тялото устройства. Но моето мнение е, че това в голямата си част са глупости. На най-високо ниво състезателите се сканират преди всяка партия, а случващото се излъчва със закъснение онлайн, за да няма място за измами и евентуално подсказване. В шахмата допингът се нарича компютър. Защото машината може да надвие дори и най-добрия шахматист, просто вижда безброй ходове напред и анализира всички възможни комбинации, което е непосилно за човешкия мозък", признава треньорът.

Фейсбук

А Анджи разказва за някои от най-популярните начини да уязвиш съперника по време на партия.

"Някои започват да те гледат втренчено, опитвайки се да ти повлияят и да те разсеят. Други блъскат по шахматната дъска, мърморят си под носа. Големите ме подценяват, а след това, когато ги победя, хвърлят фигури и излизат да плачат. Други се опитват да правят разни шумове, за да те изнервят, но аз съм подготвена и за това, защото умишлено тренирам, докато слушам музика, за да мога да се концентрирам и при странични шумове", разказва шампионката.

И два любопитни и малко известни факта.

Първият - в шахмата мъжете са по-добри от жените, като по темата са правени множество изследвания. Една от причините е, че съотношението на състезателите в световен мащаб е 7:1 в полза на мъжете спрямо жените. А другата е, че още със зараждането си това е била военна игра за императори и пълководци, които са били мъже. И така по чисто генетичен път през поколенията се предава превъзходството на мъжете над дамите.

Вторият - в момента има нов бум на интереса към шахмата в световен мащаб. Ключова се оказва пандемията, по време на която онлайн състезателите във всеки един момент наброяват милиони. Другият фактор се оказва филм - "Дамски гамбит", след който продажбите на шахове в САЩ само за година се вдигат със 700 процетнта.

Анджелика Ненова и Васил Илиев са се прицелили в световния връх.

Фейсбук

А за финал на увлекателния разказ оставяме най-важния въпрос - докъде може да стигнат в развитието си ШК ЦСКА и Анджелика Ненова.

"Целта пред нея е световната титла при жените. Това е най-високото възможно стъпало и се целим там. Вярвам, че на база качествата й, тя има силите да го постигне. Колкото до шахмата - ние продължаваме с турнирите, с различните инициативи и с увеличаването на децата, които искат да тренират. И дано бързо излезем от този юридически батак, за да може когато Анджи спечели златния медал, да чуе химна на почетната стълбичка, а над главата й гордо да се вее българското знаме", завършва с усмивка Васил Илиев, след което двамата с Анджи се отправят за поредната тренировка.

Защото в шахмата, както във всеки друг спорт - шампионската формула е сплав от талант и много, много труд...

Ненова само за 4 години тренировки достига до изумително ниво.

Фейсбук