Водач на експедиции за трагедията на К2: Много хора не са били наясно къде отиват

Взеха парите на едни мечтатели, всичко стана много комерсиално, смята Антон Стефанов

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

за първи път виждам гелосан алпинист...големи пози...големи фасони...

Това не е алпинизъм,.а.туризъм! Алпинизъм е да си ноаиш см багажа, да правил лагери сам! Да се катериш сам без предвсрителни парапети.Да няма около теб групи от черпи,готови да ти помогнат всеки момент.Алпиниста сам проправя път.Другото е туриат,който иползва улеснения за да си прави селфи.

Писна ми от неподготвени, самозабравили се, разглезени "мъжкари",решаващи да покоряват планини и върхове... Тръгват без да питат никого на някъде и като видят зора и "стане белята", държавата да помага. Като са големи мъже да се оправят сами, а не да хленчат, като деца.

Тая работа с въжетата се пробутва предимно заради застрахователя (немска фирма). Защото ако се докаже, че се е изпуснал, или е бил замръзнал и т.н.,, т.е. е по негова вина, застрахователната премия ще е в пъти по-малка, колкото да покрие транспорта на тялото до БГ.

втори алпинист в българското пространство вече изказва подобно мнение, че тази експедиция е била силно комерсиална и е станала възможна, единствено защото летният сезон е бил много слаб и шерпите са били изгладнели, въпреки, че са знаели, че няма да е успешно начинание, защото е имало хора в експедицията, които не са имали необходимия опит и уменията да качат този връх дори и през лятото. Но в края на краищата ако някой си е само повярвал в способностите, няма сила да го убеди в обратното или да го вразуми, а шерпите и хората в региона хранят семейства също.

Безумец,но защо държавата,сиреч ние ще му плащаме грандоманските изблици???

Знаете ли какво е най-сигурно? - Шерпите са най-великите алпинисти! Другото е мега комерсиал!

Абсолютно!

Много байгън мре по планините! Или се убиват един друг от завис или са неподготвени!

Може и да е скъсано въже. Но в алпинизма всеки сам решава, къде да стъпи, къде да се хване, къде да забие клин или да използва готов, на какво въже да се довери. Който не може да прецени това е няма нищо общо с алпинизма.

Казусът"Скатов",ни се пробутва вече 10-на дни,за да отклонява вниманието от истински важните неща,които се случват с нас. Пробутват ни ерзац-ваксината на "Астра Зенека",а ние се вълнуваме от този нещастник! Пробва се обществената реакция при налагане на постоянно(на открито и закрито)носене на маски в Кюстендил,но това като че ли не вълнува никого! Поддадохме се и обсъждаме една злополучна авантюра! А,предстои това(за маските) да стане задължително за цялата страна. Предстои,може би и ограничаване на събирането на хора-под благовиден претекст разбира се. Това пък неминуемо ще се отрази на предизборната кампания! Проблеми-актуални,жизнено важни за обществото. До тук със Скатов!Написа се доста,имаше много и различни мнения. Но излизаме от руслото на случващото се с настоящето и бъдещето (наше и на хората с нас и около нас)! Да помислим за тези неща!Те са по-важни!

Какво не е ясно,скапат цифрите затягат мерките.в момента България е най добре в европТази вЪлна ще е по лека,без пик,на графиката ще изглежда по обла. Само не почвай с гова че няма корона вирус,или че ще затворят всичко за да манипулират изборите.Правителството губи от това че затварят защото според такива като тебе е виновно правителството.

Не, правителството е най-невинното, а за всичко са виновни комунистите, които не са на власт от 30 години и разбира се - международното положение!

Еййййй, голям спец. От всичко разбира. От ваксини до политика. Само не разбрах с футбола как си?

абе тия ако се мислят за алпинисти,че искачили некой връх значи шерпите требва да са извънземни...номера да качиш връх без шерпи

Ба,си и мечтателите за 100 000 долара. Дай боже всекиму, толкова пари за мечти.

Скатов не бил алпинист,щото Не членувал в алпийски клуб8 ,но иначе изкачил 10 осемхилядтика,колкото не са изкачили всички български алпинисти през годините взети заедно.

фактите са си факти, независимо колко трасирани върха е изкачил с експедиции , той не е алпинист и няма подготовка за алпинист. Той сам го казваше като факт. За да си алпинист би трябвало да имаш съответния опит и подготовката, да си изкатерил поне една скала или в Йосемти, или някъде в Пакистан или Южна Америка...

Боян Петров колко е изкачил ?

Боян и Атанас са с по 10 осемхилядника.

И колко от тях Боян Петров изкачи с шерпи и кислород? Жокер: опитай с 0

Според мен Атанас Скатов и подобни като него "алпинисти/туристи" трябва да целуват краката и ръцете на шерпите, защото ако не са те и един осемхилядник не могат да изкачат. Шерпите носят 3/4 от целия багаж, минават първи и опъват въжета за нашите туристи (като Скатов), шерпите опъват палатките и изграждат лагерите от т.нар. базов лагер та през всички останали лагери до върха, шерпите готвят в базовия лагер и още много други дейности от шерпите. Та нека приближените на Скатов не търсят сега кусурите на шерпите, а да си видят "алпиниста/турист" какви умения е имал за онези условия там, да не се окаже, че нашия е бил "като на гости". На Скатов работата беше - "видяла жабата, че подковават коня и тя се наредила за подкови" или "Барабар Петко с мъжете". Туй е истината, останалото е фалшиво героизиране, което не знам кому е нужно ...

Това е така.И най-вече защото животът и на шерпите зависи от изправността на същите тези въжета по които ще минават после клиентите им.Така че, те са най-заинтересовани да няма проблем с парапетите, хората хранят семейства с този занаят. За мен опита да се хвърли вината на скъсано въже идва от трудността да се приеме смъртта.Но в тази работа с канапите(както жаргонно ги наричат въжетата в тези среди)има логика, която не е лесно да се заобиколи. Само незнаещи хора могат да си кажат: Ааа щом е алпинист и е паднал, значи е скъсано въже.Но случая не е такъв, няма как да стане.

Когато 1924 г. попитали Джордж Мелари защо иска да изкачи Еверест,той отговорил-защото го има.

Искам да видя как настъпване с алпийска котка ще среже статично въже на парапет. Иначе авторът е прав за допускането, че след тежка нощ на открито, при много ниски температури и може би без кислород, Скатов е бил със замътено съзнание и е направил фатална грешка при самоосигуряването си по парапета на слизане. Това за мен също е най-вероятната причина за нещастието.Още през 70-те Меснер го е обяснил много добре какво става с мозъка след известно време на недостиг на кислород.

Ти до каква височина си стигал,щото види се ги подразбираш малко алпинистките принадлежности.

В Скалистите планини съм стигал до 4200м, но това критерии ли е според теб?Според мен не е.Щото наоколо имаше всякакви хора , че и деца. А иначе съм изкарал курса Алпинист на НРБ в софийски клуб, катерил съм из България, из Татрите малко но не са ме гонили амбиции, а само за кефа от природата.Между другото е много хубав спорт и изживяване, но трябва да се спазват някои правила.Ако се спазват е по сигурен, отколкото да пресечеш булевард в София

Сложете една снимка на К2,а не на Матерхорн.

Това е К2, Матерхорн има друг върхов гребен и характерна чупка.Погледни цялата снимка и ще видиш долината под върха, която е типична за района на Каракорум.А под Матерхорн е Цермат и широките големи тревни поляни над градчето

След години в укипедия ще читат.Христо Проданов,най-добрия български алпинист загинал на 41 г. изкачил два осемхилядника.Атанас Скатов,загинал на 42 г. най-известния бг турист,изкачил 10 осемхилядници.

Много хора и в момента не са наясно къде отиват,макар,че си седят в България.

Бах тоя К2, другата зима ще го изкача по къси гащи, ако имам 10 шерпи, предварително сложени въжета, парапети и палатки. Голям зор!

А и до тогава може да сложат и лифт!

Когато не беше комерсиализиран толкова, сякаш не мряха и то професионални алпинисти.Ако Христо Проданов не беше най-добрия бг алпинист,а поредния Скатов, щяха да го разсипят от критики.Един Людмил Янков,който извърши подвиг на Еверест да спаси Христо,после пък се преби като Скатов,но не на К2,а на Мальовица.

Скатов не е алпинист. Той е турист качил 10 осемхилядника със собствени средства и е написал няколко книги за това. А алпинистите си седим във фургона отпуснат от общината и на лято качваме веднъж Черни връх без шерпи , ако ни отпуснат някой държавен лев.

А да и веднъж, преди 30 години ходихме на Еверест

1984-а още доста български алпинист качиха Еверест, а и други осемхилядници. Като гледам интервюта на наши алпинисти, не съм с впечатлението, че си седят в "бараката" и да се хвалят, че са изкачили Витоша.

това , ако не е ироничен коментар - защо туристите успяват да намерят спонсори, а алпинистите висят в общинския фургон и чакат Годо

Наб-важното от всичко е да имате членска карта към алпийски клуб и да сте платили членски внос! Скатов явно е бил само към БТС, затова не го уважават, макар че видял повече от повечето "алпинисти"

К2 и Еверест на са Витоша. Там си като на война. Крайно време е да се наложат някакви ограничения.

Не мога да си представя как ще се закачиш за въже (парапет) при наклон поне 45 градуса и ще насъпиш въжето, на което си закачен. Скъсаха се да плюят момчето, Бог да го прости!. Не съм подозирал че алпинистите се имат за някакъв елит, в който не приемат човек, които е иказчил толкова много върхове, та дори и с комерсиални експедиции. Според мен това си е чиста завист, едно е ясно - не може да се вярва на алпинисти!

Абсолютно. Злобни същества , комунистически старчета. Затова и алпинизма ще умре а ще останат височинните туристи.

Ще ви пусна линк, за да видите какво имам предвид. https://drive.google.com/file/d/12SAc0qAcLz4IwBfVrlXtul1Zoa1g6-Bj/view?usp=drivesdk

Едва сега виждам, извинявам се, ако не е вярно това, което казвам.

ако се беха върнали живи: то снимки, то интермюта, то героизъм... и нови пари за нови експедиции. Скатов направи услуга на нас, данъкоплатците и истинските герои, които плащаме мастрафа. След скандала - дано управниците, дето ше "отпускат пари" за катерене да СПРЪТ ТОВА. И НЕМА ДА ИМА ЖЕРТВИ ПО ВЪРХОВЕТЕ ПЛАНИНСКИ.

Хубав турски сериал може да стане от тази екскурзия на Скатов. Може да включите в сериала Бойко Борисов и Румен Радев!

замисля ли се как влияят подобни екстремни условия на организма, психиката и поведението на алпинистите които не са стикован екип или група, жестока конкуренцията, точно в тази експедиция става въпрос за бясно съревнование,представител на домакините изкачва върха за пръв път и поства "Пакистан първи" , шерпите и те са в играта, аз лично не изключвам възможноста престъпление, перфектни условия кой би се усъмнил, смъртоностните инциденти са много, кой ще тръгне да разследва, пакистанските власти ли???? Или международна комисия, улики няма,камера, видео???

Ти си болен балкански мозък. Всичко може да си представиш.

Ама каква полза имат шерпите да извършват престъпление от този род? Та височинните туристи са им единственият източник на доходи. Те , тези чукар си ги катерят безплатно и колкото често искат , така че не им дреме дали Българя или Пакистан ще са първите височинни туристи, постигнали това, което за тях не е проблемно да постигнат.

E, нали нашия си е правил въжета от дрехи и чорапогащи! Те би трявало да са по-здрави от истинските дето шерпите уж не сменили. Роман може да се напише за този смешен връх и измислен турист-алпинист Скатов. Турски сериал!

замисля ли се как влияят подобни екстремни условия на организма, психиката и поведението на алпинистите които не са стикован екип или група!И че конкуренцията е жестока, точно в тази експедиция става въпрос за бясно съревнование,представител на домакините изкачва върха за пръв път и поства "Пакистан първи" , шерпите и те са в играта, аз лично не изключвам възможноста престъпление, перфектни условия кой би се усъмнил, смъртоностните инциденти са много, кой ще тръгне да разследва, пакистанските власти ли???? Или международна комисия, улики няма,камера, видео???

Абсолютно правилно. Като си тръгнал да катериш опъвай си въжетата и се оправяй. Нали после казваш Аз покорих този и онзи връх. Никой не те кара да използваш въжетата на шерпите.

са едни самонадеяни олигофрени търсещи постоянно смърта си!

наясно или не, били са добровлно... а, толупа вече и ПиАр си направи със загиналия

Стига вече с тези коментари и гадаене. Ясно е, че там се умира лесно. Замина си човека - какъвто бил бил.

"Нашият алпинист е загинал при...СЛИЗАНЕ......" А,когато се е качвал по същите въжета,НЕ ЛИГИ Е ВИДЯЛ, ЧЕ НЕ СА НАДЕЖДНИ,/ СТАРИ/НЕСИГУРНИ/НЕУСТОЙЧИВИ? Защо не се е върнал при тази НЕСИГУРНА/ ОПАСНА СИТУАЦИЯ? Обвиняват го,че....НЯМАЛ ПИКЕЛ НИТО,май,И ЩЕКИ. БИЛ СИ НЕДОСПАЛ, ИЗМОРЕН,едва ли не- ГРОХНАЛ. КЪДЕ ОТИВА,тогава,ДА ПОКОРЯВА " ВЪРХЪТ на СМЪРТТА"? Упрекват се още,КОГО ЛИНЕ,и за какво ли не.А, не НАЙ- СЪЩЕСТВЕНОТО, че е НАДЦЕНИЛ СЕБЕ СИ, ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ,- ПОДЦЕНЯВАЙКИ МОЩТА НА ПЛАНИНАТА и СВРЪХСУРОВИТЕ, НЕЧОВЕШКИ ПРИРОДНИ УСЛОВИЯ. След като за него няма място в "трите?" палатки ,ВЕДНАГА,ВЕДНАГА Е ТРЯБВАЛО ДА СЛИЗА/ ДА СЕ ВРЪЩА. В завършек обобщено:- ТОЙ САМ СИ Е ВИНОВЕН ЗА ВЗЕТИТЕ,ОТ НЕГО САМИЯ, РЕШЕНИЯ. БИЛ Е....ЛЕКОМИСЛЕН.....И....САМОНАДЕЯН. БЕЗОТГОВОРЕН КЪМ СОБСТВЕНИЯТ СИ ЖИВОТ. Не търсете причините другаде и в някой друг!

BajMihal

Не го защитавам, явно не е знаел с какво се захваща, НО: 1. Както в статията пише - едно въже е здраво докато някой го настъпи с котката, това е можело да се случи след като нашия вече се е качил по това въже 2. "Като няма място в палатката, да слиза..." - Пич, това не ти е Витоша? За да "слезеш" до най-близкия лагер, трябват ЧАСОВЕ, които нямаш, ако се окаже, че няма място в палатката. В случая планирането им е куцало много яко. За останалите неща си прав - бил е самонадеян и глупав да се съгласи за такава зле подготвена екскурзия (това не може да се нарече експедиция по никакъв начин).

Алпийска котка няма да среже статично въже на парапет, просто няма как.Статично въже, даже под товар, не може да бъде срязано с един замах даже с бръснач, да не говорим за алпийски котки, които нямат остри ръбове или върхове на зъбите. Освен това в тези среди е правило: първо да не се стъпва на въжето и второ парапетите не се прокарват така, че въжето да се мота в краката на качващия/слизащия катерач.То се закрепва настрани, а катерачът е свърза с него чрез въжен прусек/лента от сбруята си и закачена на парапета с карабинер и/или самохват, желателно поне и двете.

Когато парите се превърнат в самоцел, всичко останало отива по дяволите. А тези мечтатели къде са тръгнали, като не са били наясно къде отиват!

С това себедоказване... , да е още по-трудно , да е още по-студено .... За да може после повече да се хвалим ..... Да ни канят от студио в студио , да ни искат автографи . Кое струва повече живота , здравето или каузата да качи 14 осемхилядника ?

еееех, първото зимно изкачване, от веган, че и българин, ако беше се справил, хвалбите щяха да достигнат нечувани висини! но не би и шени няма да изкара нито лев!

Не ви ли е срам да замесвате и приятелката му.

ми не ме е срам! тоя никаквец е зарязал съпруга и дете! писнами от жената до ония, и от приятелката до тоя!!

Важното е да си пръв. Аз догодина ще пробвам да стана първият човек изкачил Еверест с два леви чорапа.

petrovito

първо ги закърпи, да не ти измръзне пръстчето

Много са гнусни тез Алпинисти. Скъсаха се да плюят Скатов. Много ги е яд че човека има повече успехи от тях и като изкачени върхове и като медийни изяви , написани книги. Просто са едни дребни душици , вероятно Скатов ги е преценил бързо и затова ги е отсвирил. А сега като лешояди кълват.

е тъй де! експеримента "скатов" ,на атанас георгиев димитров ,очаквано и закономерно приключи неуспешно!

Завиждат му, защото той покори 10 върха над 8000 м, а те само дават акъл по студиата.... жалко

покорил викаш?? как ли се чустват милите върхове покорени от тоя!???

Наистина е за завиждане, особено за това, че вече го няма. Аман от тъпанари.

Еверест е по-труден оот К2 значи наистина не е знаел къде отива

а кой е опъвал въжетата на шерпите?

Проблемът знаете ли къде е? В нас самите. В нашето общество, което деградира с всеки изминал ден. Всичко вече е въпрос на "мода", "тренд" и тн. Един "инфлуенсър" като пръдне и милионите, трилионите и квантилионите последователи-олигофрени се насират. Януари месец, К2 го изкачиха група от хора, които живеят в планините и на такъв климат, с половин човешки живот стаж по планините, а и с голяма доза късмет - такъв прозорец с перфектно време и температури, през зимата, е все едно от тотото да спечелиш. Успяха и след тях, съответно, се навъдиха безсмъртните "търсачи на силни усвщания", и те да се подковат. Язък, че става въпрос за зряли индивиди, а са се споминали от собствената си глупост. Хората са казали - с пари умения и опит не може да си купи човек. А дано да е за урок на следващите, опитващи се да гонят "тренда" и какво е "модерно"!

Така е приятелю, каквото и да ти говорят, все за пари става дума