Водачът на високопланински експедиции Антон Стефанов изрази мнение, че няма как някой да знае дали скъсано въже е причината за смъртта на Атанас Скатов.

Българският алпинист загина при слизане по склоновете на втория най-висок връх в света К2, след като бе направил неуспешна атака.

“Всичко ще остане в сферата на хипотезите. Те са прекарали нощта на много студено, имали са измръзвания, може да не са могли да се прехвърлят от едно въже на друго”, обясни Стефанов при гостуването си в сутрешния блок на bTV и добави, че е необходим много алпийски опит, за да можеш да действаш без да мислиш, когато си измръзнал.

 “Обезопасяването на маршрута е било перфектно до 16 януари, когато се качиха групата шерпи.

Те се качиха бързо и го направиха да изглежда много лесно. След това вятъра е вял палатки и е зарил въжета, имало е пропуски по маршрута. Много от алпинистите, които са били там, казват това”, добавя той.

На 16 януари група непалски шерпи и алпинисти осъществи първото в историята зимно изкачване на К2 след 30 неуспешни експедиции досега. 

“Всичко се комерсиализира, това е един от основните проблеми при експедиции като тази към К2. Взеха всякакви хора. Въжето може да е здраво, докато алпинистът го настъпи с котка. А там има много хора - алпинисти, шерпи, туристи. Това е най-смъртоносният връх, особено след трети лагер”, смята още Стефанов.

“Пропуските са, че решиха да набавят едни финанси от едни мечтатели. Не всички са били наясно къде отиват”, обобщи ситуацията той.