27-годишната софиянка отдавна има покрит норматив за шампионата, но вече половин година се двоуми дали да не го пропусне с цел по-добра подготовка за олимпийските игри в Лондон '12. За последно Лалова говори по темата преди Нова година, когато бе наградена като атлетка №1 на Балканите.

"Световното в Истанбул почти сигурно ще го пропусна. Ако бягам там, ще бъде за удоволствие и като тренировка", обясни Ивет, която първоначално имаше намерение да пропусне целия зимен сезон.

От началото на годината обаче столичанката навлиза във все по-добра форма и в 3 от 4 старта успя да подобри личния си рекорд на 60 м. До този сезон върховото постижение на Лалова бе 7.21 сек. от 2004 г. За първи път тя го счупи на 5 февруари в Мондевил (Фр), където бяга за 7.20, после на 12 февруари в Карлсруе (Гер) финишира за 7.16, а на 18 февруари в Бирмингам (Анг) спря хронометъра на 7.14.

Резултатът отрежда на българката 7-о място в световната ранглиста през сезона и 2-ро в Европа. По-добро постижение от континента тази година има само украинката Олесия Пов, която също няколко пъти подобри личния си рекорд и стигна до 7.13 сек. На трето място в европейската ранглиста пък е друга украинка - Мария Риемен със 7.17.

Любопитното е, че вчера от украинската федерация съобщиха, че и двете състезателки пропускат световното в Истанбул и насочват подготовката си към летния сезон.

Освен Лалова още 7 български атлети имат покрити нормативи за шампионата на планетата в зала - Инна Ефтимова (60 м), Ваня Стамболова (400 м), Венелина Венева-Матеева (скок на височина), Андриана Бънова (троен скок), Петя Дачева (троен скок), Радослава Мавродиева (тласкане на гюле) и Виктор Нинов (скок на височина). От БФЛА ще обявят окончателния състав следващата седмица, информира ТопСпорт.