Двата хокейни колоса изиграха чудесен мач в Хелзинки, като първи в резултата поведоха руснаците, преди САЩ да обърне развоя. Американците взеха аванс с попадение на Пол Щастни от пауърплей, но само 36 секунди по-късно Иля Ковалчук донесе ново равенство в срещата.

Във втората третина САЩ започна по-мобилизирано и вкара нов гол, след като Мат Хънуик стреля от синята линия, а шайбата се отклони в "руски" стик и попадна отново в мрежата на Иля Бризгалов. Русия обаче отново изравни чрез Алексей Терешенко, а от този момент нататък мачът принадлежеше изцяло на възпитаниците на старши треньора Билялетдинов, съобщи БТА.

Те поведоха с гол на Евгени Медведев, а Радулов довърши американците. Русия оглавява група "Б" след три мача и води с точка пред отбора на Финландия, докато САЩ изостава с допълнителни две точки от лидерите.

В ранния мач в Хелзинки, Австрия победи изненадващо Латвия с 6:3 и се изкачи на шесто място във временното класиране. Латвийците са последни. Стивън Стамкос вкара гол и подаде за други три при разгромната победа на Канада със 7:1 над Норвегия в мач от група "Б" на турнира.

"Кленовите листа" вкараха четири гола, три с участието на Стамкос, в първата третина, когато норвежците стреляха само един път по посока на вратата. Канада е на второ място в група "Б" със седем точки от три мача.

Временен лидер с пълен актив е Швейцария, а трети и четвърти с равен брой точки са Швеция и Норвегия. Дания пък се отлепи от последното място, след като Мортен Грийн вкара в продължението за победа с 3:2 над Словения.