31-годишната Мазе, която през 2011 и 2013 година остана втора в тази дисциплина на първенствата на планетата, водеше след спускането и стигна до победата с общо време 2:33,37 минути, въпреки че беше пета в слалома, информира БТА.

За словенката това е трети медал от шампионата с САЩ след златото в спускането и среброто в супергиганския слалом, както и общо девето отличие от световно първенство в кариерата й. Мазе има четири златни и пет сребърни отличия.

"Бях фаворит, но имаше доста напрежение. Бях много нервна преди слалома. Щеше да е странно, ако не бях спечелила, защото съм силна в спускане и слалом", каза Мазе след състезанието.

Тя стана най-възрастната световна шампионка в алпийските ски - на 31 години и 283 дни. Още след титлата си в спускането Мазе подобри постижението на французойката Режин Каваню, която беше на 30 години и 216 дни, когато спечели супергигантския слалом на Световното първенство през 2001 година в Занкт Антон.

Освен това Мазе е една третата в историята, която печели златните медали в четири дисциплини на световно първенство - гигантски слалом 2011, супергигански слалом 2013, спускане и суперкомбинация 2015-а година. На 22 стотни от секундата втора остана Никол Хосп (Австрия), а трета е друга представителка на Австрия Михаела Кирхгасер на 35 стотни.

За нея това е второ отличие от шампионат на планетата след среброто в слалома през 2013-а. За Хосп отличието е осмо в кариерата и от световно първенство. Ана Фенингер (Австрия), шампионка на планетата в дисциплината през 2011-а година, беше трета след спускането, но остана четвърта в крайното класиране с пасив от 89 стотни.

Американската звезда в алпийските ски Линдзи Вон се клаисра седма в спускането, но направи грешка в слалома и не завърши. Вон спечели бронз в супергиганския слалом, но самата тя заяви, че се нуждае от чудо, за да вземе медал в комбинацията и в гиганския слалом.

Швейцарката Лара Гут, бронзова медалистка в спускането, остана пета. Защитаващата титлата си от Шладминг'2013 Мария Рийш (Германия), която спечели златото в дисциплината през 2010-а и на олимпийските игри в Сочи'2014, е само зрител на състезанието, след като прекрати кариерата си в края на миналия сезон.

В програмата при жените до края на световното първенство остават още две дисциплини - гигантски слалом и слалом, в които Тина Мазе ще атакува още два медала.

Ако успее да ги спечели, тя ще повтори феноменалното постижение на норвежката легенда при мъжете Ласе Кюс, който на шампионата на планетата във Вейл през 1999 година взе отличия във всичките пет индивидуални дисциплини.