Ланс Армстронг, падналият идол на световното колоездене и спорт изобщо, даде голямо интервю пред американския телевизионен канал NBC Sports.

В него американската звезда, спечелил 7 пъти "Тур дьо Франс", но уличен в системна употреба на допинг, говори за миналото и анализира по стряскащ начин случилото се.

"Научих много уроци - каза Армстронг, на когото всички отличия и титли бяха отнети. - Да, загубих пари, загубих слава, стигнах от герой до кръгла нула. Но научих уроци.

Направих голяма грешка, която доведе след себе си още много грешки. Но не съжалявам за нищо. Не бих променил нещата, отново бих ги направил така. Да, мамили сме с допинг, но го правихме, за да печелим победи. Незаконно е, но не бих променил това днес, ако мога да върна времето. Ако не бях проговорил, никога нямаше да ме хванат, но аз сякаш сам си го търсих. Бях лесна мишена..."

Армстронг, който плати 5 милиона долара за споразумение с държавата и още близо 65 милиона за нанесени "морални щети" на спонсори, не спря дотук.

"Знаех си, че ще ме атакуват с ножове и пистолети, образно казано. Че няма да е честен бой с юмруци. Но очакванията ми бяха надминати... Имаше твърде много ножове и твърде много пистолети..."