Някои от най-големите звезди в Националната хокейна лига се канят да не пътуват до Пекин за зимната Олимпиада през февруари.

За това съобщават медиите зад Океана, а това е нов удар по най-голямото събитие на 2022-ра в спорта, след като САЩ вече обявиха административен и политически бойкот.

И Щатите, и Канада вписаха изключително силни състави за хокейния турнир, на който трябва да се сблъскат най-големите в този спорт и от Русия, Швеция, Чехия, Финландия и т.н.

Но новините от последните часове са, че отделни играчи и цели отбори не искат това пътуване.

Първата и най-важна причина е несигурността около ситуацията с пандемията. В момента в НХЛ много отбори са с куп положителни тестове на състезатели и реално за затворили тренировъчния процес и са в изолация. Вероятно няма да има повече мачове след 26 декември поне до 10 януари, за да бъде "скъсана веригата" на заразата из отборите.

А в хокейната лига на САЩ и Канада мачовете са постоянни, всяка вечер. Така няма начин вирусът да не се пренася.

Ситуацията е достатъчно сложна и отборите са приканили асовете си да не се подлагат на допълнителен риск, като пътуват за близо 3 седмици до Азия за игрите.

Според CBS, американският отбор вече подготвя план без играчи от НХЛ. Треньорът Бил Герен има списък с хокеисти от европейски отбори и дубълите на тимовете в Щатите, за да замени звездите. Той вече е получил "не" от основни фигури като Патрик Кейн, Остън Матюс и Сет Джоунс, които бяха включени в състава и имаха желание да играят в Пекин допреди няколко седмици.

Втората причина вероятно е и политическа, но едва ли е водеща. Лигата прие всички нейни най-добри играчи да пътуват за Пекин, като дори обяви, че ще направи пауза в сезона заради Олимпиадата. Ситуацията с ковид обаче очевидно променя това.