Сензационното оттегляне на Симон Байлс от финала на отборната надпревара в спортната гимнастика на Олимпийдата в Токио продължава да е тема номер едно и днес.

Нейният тим остана втори след рускините, а американската звезда в този спорт проговори и обясни решението си.

24-годишната Байлс изтъкна като причина психическото си здраве в монолог, който напомни този на Наоми Осака отпреди около два месеца, когато японската тенисистка също толкова шокиращо се оттегли от "Ролан Гарос".

"Горда съм със съотборничките ми, които спечелиха среброто - каза гимнастичката. - Те поеха отговорността, която аз не успях да поема. Олимпиадата се оказа голям стрес за мен и здравето ми е по-важно. Не бях наред, за да играя.

Беше дълга седмица, но и дълга година в очакване на тези игри. Психически не бях готова да играя, стресът е огромен. Липсата на публика също е фактор, както и всичко, което се случва около организацията.

Като цяло напрежението е твърде голямо и аз го усещам ясно. Спортът е в търсене на победи и медали, но трябва и да ни носи радост, а аз не изпитвам това в момента."

Байлс е непобедена от 9 години с общо 19 световни титли, както и 4 златни медала от игрите в Рио 2016.

Очакваше се воденият от нея американски отбор да няма конкуреция и в Токио. Тя се класира на всички пет индивидуални финала в Япония, но тази сутрин обяви, че се оттегля и от тях.

Симон обяви, че ще се концентрира върху това как се чувства, а не върху титли и медали.

"Аплодираме решението ти, ти ни направи горди - коментира, обръщайки се към звездата в гимнастиката Сара Хършланд, която води делегацията на американския олимпийски отбор в Токио. - Ти постави като приоритет здравето си, което е важно и е добър пример. Ще те подкрепим във всяко твое решение."