Световното първенство по снукър беше прекратено за известно време след безпрецедентна проява на екопротестанти в Крусибъл.

Едно от най-големите спортни събития за Великобритания беше помрачено от вандалски действия, каквито досега не бяха виждани в този спорт.

Протестиращ мъж се качи върху масата по време на мача между Робърт Милкинс и Джо Пери, и я оцапа с оранжев прах. Вандалът носеше тениска, на която пише Just Stop Oil - популярна екогрупа, която се бори с климатичните промени.

Междувременно жена излезе на другата маса и опита да се залепи за един от джобовете преди да бъде издърпана от охраната. За целта помогна и съдията Оливър Мартел.

На тази маса се игра мач между Марк Алън и китаеца Фан Женги, като той бе продължен след 40-минутна пауза, която помогна на играчите и публиката да се успокоят след случилото се.

Седемкратният световен шампион Стивън Хендри, който е коментатор за Би Би Си, заяви: "Никога не съм виждал подобно нещо на снукър събитие. Беше плашещо и всички се изненадахме".

В страницата на групата Just Stop Oil, протестиращите се похвалиха и изразиха своите искания:

"Около 19:20 часа двама привърженици на Just Stop Oil прекъснаха Световното първенство по снукър в Театър Крусибъл в Шефийлд. Те покриха масите с оранжева прахова боя преди да бъдат изведени от охраната и арестувани. Те настояват правителството незабавно да спре всички нови проекти за изкопаеми горива във Великобритания и призовават британските спортни институции да се включат в гражданската съпротива срещу геноцидните политики на правителството".

Това не е първи такъв случай с протестиращите от тази група. През март миналата година млад мъж се завърза със свинска опашка през гърлото за една от гредите по време на мача между Евертън и Нюкасъл.

Имаше подобен случай и във Формула 1, като протестиращи седнаха на пистата по време на Гран при на Великобритания.