Националът по биатлон Благой Тодев e изключително щастлив от успешния за него сезон, по време на който спечели сребърен медал в преследването на 12,5 километра на Световното първенство за младежи в Солджър Холоу (САЩ), златото в индивидуалната дисциплина на 15 км на Европейското първенство за младежи в Поклюка (Словения) и взе малкия кристален глобус в индивидуалната надпревара на 15 километра за Купата на Международната федерация по биатлон (ИБУ) при младежите.

Тодев днес беше награден за спортист номер 1 на месец януари в анкетата на спортните редакции, след като получи 16 гласа.

"Беше невероятен сезон за мен. Всичко е изключително интересно. Имам европейска титла, медал от световно първенство, участвах на олимпийските игри в Пекин и спечелих точка за Световната купа при мъжете. Надявам се в бъдеще да има още успехи както за мен, така и за всички останали в отбора", каза 20-годишният биатлонист.

"Точно преди излитането за Пекин заболях от коронавирус. Тогава бях на лагер в Германия, но използвах времето, за да тренирам здраво. За да се адаптирам тренирах в 4 и 5 часа сутринта, но на олимпийските игри проблем бяха ските", добави Тодев.

"Има много неща да подобрявам. Трябва да работя във всеки аспект. Но имаме добри треньори и състезатели, които да ме дърпат напред. Ако треньорският щаб остане съм сигурен, че добрите резултати ще дойдат", каза биатлонистът.

Президентът на БФБиатлон Екатерина Дафовска даде много добра оценка за сезона, но заяви, че проблемите с финансирането са довели до известно напрежение.

"Оценката за сезона е добра. Много добро представяне на олимпийските игри. Очаквахме малко повече от Владимир Илиев и Милена Тодорова, което може би ги натовари повече. Отлична оценка давам на юношеския отбор и за Благой Тодев с тези награди за България. До следващите олимпийски игри трябва да сформираме нов подмладен отбор и да имаме нови успехи", каза Дафовска.

Тя разкри, че заради олимпийския сезон националите ще имат малко по-дълга почивка и ще започнат подготовката през юни.

Във федерацията очакват и да подпишат договора с Министерството на спорта, за да планират следващия сезон.

"В края на годината нямахме никакви средства и не проведохме лагер в чужбина на целия отбор, което доведе до напрежение. Реагираха едва в края на януари, отпуснаха ни финансиране за три Световни купи и това е. Досега сме във все същата ситуация, караме на мускули и заеми. Изключително тежка година, смениха се правителства и министри. Заради това се получиха търкания между състезатели и федерация. Сега дължим пари на много фирми, караме ги да изчакат, докато подпишем договора с Министерството. Състезателите и треньорите не са получавали за плати за февруари, а вече е краят на март", добави Дафовска.

Старши треньорът на националния отбор Александър Касперович заяви, че в българския биатлон има бъдеще.

"Имахме доста позитивни моменти. Благой е млад спортист, постигна добри резултати, има прогрес в стрелбата. Жалко, че се зарази с КОВИД-19 преди олимпийските игри, имахме и други проблеми с коронавирус. Лора Христова прогресира, Милена Тодорова записа добри резултати. . . Отбор има, боеспособен е, има много добри млади състезатели. . . Има бъдеще в българския биатлон, защото е имало традиции и ще има", каза Касперович.

Той добави, че в мъжкия отбор от следващия сезон ще се включат младите Васил Зашев и Константин Василев, заедно с Владимир Илиев, Антон Синапов и Благой Тодев.

"Загубихме квотата от 4 при мъжете и сега ще участваме с трима състезатели на Световната купа, но не е фатално. И жените са още много млади - Валентина Димитрова, Стефани Йолова, Лора Христова, Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева. . . В тима трябва да има вътрешна конкуренция. Благой Тодев има прогрес в стрелбата и бегово, но трябва да работи в технически план. Той е млад и ще напредва постепенно, но е мотивиран, което е важно", добави руският специалист.