Отборите на Руския олимпийски комитет и Китай записаха първите си победи в женксия турнир по хокей, който бе една от двете дисциплини, които стартираха преди днешното официално откриване на игрите.

Рускините, които са действащият олимпийски шампион не допуснаха изненада в първия си мач в Пекин, като победиха с 5:2 отборът на Швейцария.

С основна роля за успеха бе хокеистката с любопитното фамилно име Полина Болгрева, която вкара хеттрик за руския тим.

Рускини на два пъти повеждаха в резултата, но швейцарките успяваха бързо да изравнят. В края на втората част обаче два бързи гола на Анна Шибанова и Полина Болгарева дадоха комфортен аванс на Русия, а в последната третина Болгрева оформи своя хеттрик и крайното 5:2.

В другата група от турнира победа постигна отборът на Китай, който развенча опасенията, че ще бъде боксова круша в хокейния турнир.

Китайките победиха с 3:1 отбора на Дания, който от своя страна дебютираше на олимписйката сцена в този спорт при дамите.

И след само девет минути игра Мален Франдсен вкара историческия първи гол за датчанките на такъв форум, но с две попадения на Кики Лин и Ни Лин, Китай достигна до първата си победа, след вчерашното поражение от Чехия.

Днес се изиграха и седем мача от надпреварата по кърлинг при смесените двойки, като в тях се получиха следните резултати:

Швеция - Австралия 7:6, Канада - Швейцария 7:5, Италия - Норвегия 11:8, Чехия - Италия 2:10, Китай - Канада 6:8, Великобритания - Австралия 9:8, Швеция - САЩ 7:8.

Така в средата на първата фаза от турнира, на този етап местата даващи право на участия на полуфиналите заемат отборите на Италия, Великобритания, Канада и Швеция.