Световният спорт е задушаван от политиците и смъртта му е близо. Това алармира президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах в контекста на огромния натиск, под който организацията е подложена.

Разбира се, става въпрос за горещата тема с участието на спортисти от Русия и Беларус както в международните състезания, така и в Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

"Жалко е да се вижда, че някои правителства не желаят да уважават автономията на спорта, мнозинството в рамките на олимпийското движение, както и всички заинтересовани страни. Тези правителства не обръщат внимание на въпроса за двойните стандарти. Не видяхме нито един коментар за тяхното отношение към участието на спортисти от страни от останалите общо 70 войни и въоръжени конфликти по целия свят", заяви Бах в края на заседанието на Изпълнителния комитет на МОК.

В сряда МОК издаде множество препоръки за международните спортни федерации, които вероятно ще позволят на спортистите от Русия и Беларус да се завърнат след забраната от миналата година след нахлуването на руските войски на украинска територия.

Международният олимпийски комитет ще вземе отделно решение на по-късен етап за евентуалното участие на спортисти от Русия и Беларус на Олимпийските игри в Париж догодина.

"Правителствените намеси укрепиха единството в олимпийското движение. Не може правителствата да решават какви спортисти в кои точно състезания ще участват. Това би бил краят на световния спорт, какъвто го познаваме сега", каза още Томас Бах, цитиран от ДПА.

Правителствата на Украйна, Полша, Чехия и други европейски държави не приеха евентуалното завръщане на руските и беларуските спортисти в международните турнири, защото войната на Русия в Украйна все още продължава.

А окончателно решение дали ще има спортисти от тези две държави в Париж все още не е взето.

Снимка: Getty Images