Украйна не говори за бойкот на тазгодишните Олимпийски игри в Париж в момента, но залогът е нещо повече от победа на игралното поле, каза изпълняващият длъжността министър на спорта на страната Матвий Бидни.

Страната не изключи възможността да пропусне Игрите във френската столица, след като Международният олимпийски комитет (МОК) миналия месец разреши на спортисти от Русия и Беларус да се състезават като неутрални и при строги условия, въпреки продължаващата инвазия на Русия в Украйна.

"Всички са съгласни, че трябва да реагираме с протест. Думата "бойкот" не е това, за което говорим сега. Ние знаем, че всяко решение, което вземаме, трябва да бъде в интерес на нашата страна. Защото за нас сега не става въпрос само за победа в спорта", каза Бидни в интервю за германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Зайтунг".

Министърът добави, че всички усилия трябва да бъдат насочени към победа над Русия, за да се даде на Украйна допълнителна сила.

Той коментира още, че "спортистите, като главни действащи лица в своята област, напълно осъзнават своята роля и своята отговорност".

МОК обяви, че спортистите от Русия и Беларус могат да участват в Париж, ако се класират само в индивидуални спортове, като неутрални, без никакви национални символи и ако отговарят на строги критерии, като например да не подкрепят войната и да не са свързани с военните или други служби за сигурност.

Бидни повтори критиките на Украйна относно решението на МОК, което също беше критикувано и от Русия, защото се опасява, че строгите критерии могат да бъдат начин да се попречи на най-добрите спортисти на нацията да се състезават в Париж.