Норвежкият ски-скакач Даниел-Андре Танде стана жертва на ужасяващо падане по време на Световното първенство в Планица, Словения.

27-годишният олимпийски шампион загуби контрол на полета си и по-конкретно лявата ска и падна под шанцата със скорост от 100 км/ч.

Танде се пързаля почти до края на пистата и след това спешния екип му оказва помощ почти 30 минути преди да бъде качен на хеликоптер.

Международната федерация по ски публикува, че състоянието на норвежеца е стабилно и той е бл транспортиран в медицинския център на Любляна.

Треньорът на норвежкия отбор Даниел Сточки също потвърди, че състоянието на Танде е стабилно и добави: "Можем само да се надяваме на най-доброто".

Танде е олимпийски шампион от Пьончан през 2018-а и четирикратен световен шампион - три пъти в отборни дисциплини и веднъж в индивидуалната.

Българинът Владимир Зографски не успя да преодолее квалификациите преди кръга от световната купа по ски-скокове в Планица, Словения.

Зографски, който се намира на 55-о място в класирането през сезона с актив от 19 точки, завърши квалификациите със 196.2 точки при скок на 214 метра.