Световният шахмат усилено коментира темата за невероятното нашествие на деца-суперталанти в играта, в която възрастта отдавна не значи почти нищо.

Две постижения удивиха в последните седмици, като второто вече официално е исторически рекорд за най-млад състезател, успял да спечели партия срещу гросмайстор.

Името на Ашват Каушик вероятно ще се чува често в следващите години, след като светът гръмна с победата му на турнир в Швейцария. Не е победил №1 на планетата, а гросмайстор Яцек Стопа от Полша.

Но момчето от Сингапур е само на 8 години и 6 месеца! Така той става най-младият играч в шахмата, записал успех над човек със звание гросмайстор.

Момчето дори говори пред сайта chess.com и описа вълнението си от победата:

"Невероятно е, горд съм от играта си и начина, по който се представих.

В някои моменти имаше нерви, но се овладях и останах концентриран в партията."

Дни по-рано Световната федерация призна и постижението на друго момче на 8 години - сърбина Леонид Иванович, който в средата на януари победи гросмайстор на турнир в Белград.

Любопитното е, че загубилият от сръбското момче е българинът Милко Попчев, на 59 години, с рейтинг 2186 в класическия шах.

Леонид чака известно време, за да бъдат вписани и проверени резултатите от турнира, а в тези седмици навърши 9 години. И така също бе най-младият шахматист, победил гросмайстор.

До понеделник, когато дойде вестта от турнира Burgdorfer Stadthaus Open за успеха на Каушик срещу Стопа.

Бумът на съвсем млади играчи на най-високо ниво е характерен белег на спорта в последните няколко години. Особено на такива от Азия, като нашествието на индийци, сингапурци и деца от Индонезия в сериозни надпревари в шахмата е голямо.