Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева празнува 60-годишен юбилей днес.

Тя е начело на един от най-успешните ни спортове вече повече от десетилетие, като продължава да спазва принципите си на състезател и като ръководител. Или по-скоро - да върви към единствената цел, която познава - първото място и върха.

Mинистерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за награждаване на Илиана Раева с орден "Стара планина" първа степен за изключително големите й заслуги към Република България в областта на спорта. Предложението за награждаване е на министъра на младежта и спорта.

Пътят на Раева е осеян с множество победи - като гимнастичка, като треньор, като създател на първия частен спортен клуб по художествена гимнастика и шампиони, като треньор и старши треньор в националния отбор по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, председател на треньорския съвет и председател на Управителния съвет на БФХГ.

За първи път България има олимпийски шампионки в ансамбъла - случи се през 2021-ва в Токио, а имената на Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова остават в историята. Но това далеч не е единственото злато на гимнастичките ни за това десетилетие. В него успехът по-скоро се превърна в норма, а не в новина.

Състезателката Илиана Раева от клуб "Левски" е едно от "златните момичета" от националния отбор на България с треньор Нешка Робева през 80-е години.

На Световното първенство в Лондон през 1979 г. печели златен медал на бухалки, сребърен на топка и четвърто място в могобоя. Абсолютна европейска шампионка в многобоя (златен медал в многобоя, златни отличия на въже, обръч и бухалки и сребро на лента) от Амстердам 1980.

Именно Раева е и първата абсолютна европейска шампионка на България.

Добавя сребро на лента и бронз на въже от светомвоно в Мюнхен 1981, а на следващото европейско в Ставангер през 1982-ра взима бронзов медал в многобоя и бронз на въже, на обръч, на бухалки и на лента.

Следва период като треньорка в клуб "Левски", а през 1993-а създава и свой клуб по художествена гимнастика - "Илиана".

От 2004-а е старши треньор на ансамбъла по художествена гимнастика, а три години по-късно зае поста и на главен треньор на националния отбор.

Това продължи до 2012-а, когато бе избрана за председател на Управителния съвет на Българската федерация.

И до днес ръководи спорта със здрава ръка, но и здраво стъпила на земята.

Желаем и здраве на юбилея, а останалото при Илиана Раева е несекващ стремеж към първото място за спорта, донесъл толкова радост и отличия на България.