Световното първенство по художествена гимнастика започва днес в София, а ние ви връщаме 35 години назад с "машина на времето" под формата на автентичните фотоси на Иван Григоров.

Те ни пренасят в Двореца на спорта във Варна през 1987 г., когато България бе домакин на същия форум.

И ако днес всички говорят за "шевицата", която е вплетена като символна краска на първенството в "Арена Армеец", въплъщавайки идеята за българския дух и традиции, на онова първенство темата бе "Белоградчишките скали" и как те оживяват.

Още едно паметно събитие от септември преди 35 години, останало в историята на този спорт глобално.

А и с големи български триумфи. Но и за това - поред.

ВИЖТЕ УНИКАЛНИТЕ СНИМКИ ОТ СВЕТОВНОТО ПРЕЗ 1987 Г. ВЪВ ВАРНА>>>

Великолепната Бианка Панова

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Емоциите от септември 1987 г. са големи у нас около състезанието. 18 години по-рано България за първи път е домакин на такова първенство (1969 г.), но сега еуфорията е голяма. Дворецът на спорта във Варна е открит след повече от година основен ремонт именно с това събитие.

За първенството пристига Хуан Антонио Самаранч, който от 1980 г. е председател на Международния олимпийски комитет. Друга голяма фигура в спорта, също вече покойник - Иван Славков, е постоянно с каталунския бос на олимпийското движение по време на престоя му в морския град.

На килима българките командват парада.

17-годишната Бианка Панова печели всички пет златни медала на първенството с уникалното си представяне. Тя е вписана в Книгата на Гинес за най-голям брой максимални оценки именно от това световно. Легендата на българската художествена гимнастика получава 8 максимални оценки 10.000 за осемте си съчетания, като печели титлите във финалите на отделните уреди - лента, бухалки, въже и обръч. И в многобоя. Изключителна! Панова става първата гимнастичка в света, която го е правила.

На същия шампионат във Варна, където ансамблите за първи път играят две съчетания, шестте български момичета взимат пълен комплект от три златни медала с максимални оценки от 10.000.

Едното съчетание е с 6 топки, а другото - с 3 топки и 3 обръча. За смесеното съчетание с топки и обръчи се говори и до днес. То е шедьовър. Светът, не България, го нарича "Оживяването на Белоградчишките скали", като е предадена легендата за мястото. "Пирамида на съвършенството", възхищават се дори съветските медии, признавайки, че такова нещо при ансамбъл от художествена гимнастика не е виждано.

Таблото с резултатите на Бианка

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Автор и постановчик и на двете композиции е Нешка Робева, а треньор на ансамбъла - Димитричка Маслева. Грациите на килима са Петя Чолакова, Лидия Бочева, Таня Ставрева, Елена Лазарова, Камелия Дунавска, Мая Таскова, Ивелина Дешкова и Биляна Кендерова (резерва).

И още един любопитен факт: Адриана Дунавска печели сребърен медал в многобоя и златен на лента (разделя го с Бианка), като играе с фрактура на стъпалото.

"Три дни преди световното във Варна тя получи стрес фрактура - разказва Нешка Робева години по-късно в интервю. - Лекарите наложиха пълна забрана. Баща й отстъпи пред думите: Няма да играя само ако ми отрежат крака! Ади игра със счупен крак, стана световен вицешампион със златни и сребърни медали."

И трета българка прави знаменито първенство във Варна в индивидуалните надпревари - Елизабет Колева е бронзова на лента и дели среброто в многобоя с Дунавска. Пълна доминация на нашите.

Френски журналисти пишат за това световно цели оди, възхитени от атмосферата в залата, от еуфорията на публиката и красотата на съчетанията. Едно заглавие се откроява от техните:

"България - това е съвършенството на този свят".

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА ОТ СВЕТОВНОТО ВЪВ ВАРНА ПРЕДИ 35 ГОДИНИ>>>

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Хуан Антонио Самаранч и Иван Славков

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg