Един от водещите фактори в МОК и дългогодишен флагман на борбата с допинга Дик Паунд, призова на руснаците да бъде даден "олимпийски таймаут" от участие на летни и зимни игри.

Той е известен и с крайното си мнение срещу спортните фактори в Москва, като бе един от радетелите да няма флаг и химн вече на трета поредна Олимпиада, когато някой атлет от Русия спечели злато.

Поводът, естествено, е скандалът около допинг-пробата на фигуристката Камила Валиева, който продължава да оставя въпросителни, а не да дава отговори.

Руското дете-чудо е дало положителна проба за препарат, който предпазва сърцето и обикновено се използва при ангина, и то - на тестове, дадени през декември. Но резултатите бяха оповестени езва след победата на руския тим в отборната надпревара в Пекин 2022, в началото на седмицата.

Тогава светът ахна по нея, след като тя стана първата състезателка, изпълнила четворен скок на Олимпиада.

Решението за Валиева ще е или късно вечерта в събота наше време, или в неделя.

Тогава ще се знае дали тя ще се състезава на 15 февруари в индивидуалната надпревара.

"Ако проблемите с допинга отново са явни и непоправими, просто трябва да вземете таймаут за страната си от Олимпиади - каза Паунд, като директно се обърна към руснаците. - Можем да ви помогнем. Имате проблем. Можем да се концентрираме върху него.

Отделете си време за една, две или три Олимпиади, докато не овладеете това. Но вие не си помагате.

Как е възможно да бъде изложена толкова млада състезателка на такъв риск? Това не е замърсена проба, а нетерапевтична употреба на забрането лекарство."

Американецът говори пред агенция "Ройтерс".

Той не е на игрите в Китай, тъй като е съгласен с политическия бойкот на САЩ и Великобритания на зимната Олимпиада.