Десет шампиони от последните две Олимпиади влизат в битки за медали на предстоящото световно първенство по шорттрек за мъже и жени в София. Надпреварата е от 8 до 10 март в зала "Арена Армеец".

Това ще е петият шампионат на планетата в този спорт, организиран от Българската федерация по кънки.

Страната ни за първи път бе домакин през 1999 г., когато пред родна публика Евгения Раданова спечели сребърния медал на 500 м, а щафетата при жените извоюва бронз. През 2003-а и 2010-а отново приехме първенството за мъже и жени, а през 2016 г. - за юноши и девойки.

Досега обаче всички големи състезания се провеждаха в Зимния дворец на спорта в София. Сега за първи път арена на битките ще е най-голямата спортна зала у нас - "Арена Армеец". Там ще бъде инсталирана преносимата зимна пързалка. Тя бе използвана миналата година за Световното първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки.

Очаква се у нас да пристигнат над 150 от най-добрите състезатели в света, от повече от 35 държави. Голямата звезда при мъжете е многократният олимпийски и световен шампион от Канада Чарлс Хамлин, който ще има сериозна конкуренция в лицето на други няколко първенци на планетата като Даджинг Ву (Китай), Дае Хеон Хванг (Южна Корея) и голямата звезда на Унгария - Шандор Лиу Шаолин.

При жените надпреварата се очаква да е също толкова оспорвана. В София сили ще премерят пет Световни шампионки от водещите държави в този спорт - Южна Корея и Китай, а срещу тях ще се изправят звездата на Великобритания Елис Кристи и лидерката в световната ранглиста в момента и Олимпийска шампионка от Пьончан 2018 - холандката Сузане Шултинг.

Шампионите от Сочи 2014 и Пьончан 2018, които се очакват в София, са 7 мъже и 3 жени. Състезателите със световни титли, които ще се борят за нови отличия, са 15.

България ще бъде представена от пълен отбор жени в състав: Катрин Маноилова, Зорница Пенчева, Анна Якимова и Лилия Джустрова, както и от двама мъже - Димитър Георгиев и Калоян Ангелов.

"Реалните цели пред момчетата и момичетата са влизане на четвъртфинали, което ще ги нареди в топ 20 - коментира трикратната Олимпийска медалистка Евгения Раданова. - Надявам се повечето от тях да успеят да си реализират възможностите и да ги постигнат. С най-големи шансове е Катрин Маноилова, но пък тя имаше здравословни проблеми в началото на сезона, което наложи промени в подготовката.

В последно време обаче Катрин набира скорост и смятам, че ще постигне целите си. При мъжете пък ще имаме дебютант - Калоян Ангелов, който е едва на 17 г., но вече има покрит норматив за световното и ще трупа опит при големите."

В България ще бъдат раздадени 10 комплекта медали - по 5 при мъжете и жените. Дисциплините, на които участниците ще се борят за отличия, са 1500 м, 500 м, 1000 м, а голямата титла е за най-добрите в крайното класиране след тези дистанции. С медали от шампионата ще си тръгнат и призьорите в щафетите, където дистанциите са 3000 м при жените и 5000 м при мъжете.