Китайският гросмайстор Дин Лирен постигна победи с белите фигури срещу руснака Ян Непомнящи в 12-ата партия от мача за световната титла по шахмат в Астана (Казахстан).

Непомнящи ще предаде на 38-ия ход, с което общият резултат в двубоя беше изравнен на 6,0:6,0 точки.

Руснакът беше в по-добра позиция и изглеждаше, че контролира изцяло играта, но прибърза и изигра лош 28-и ход, след което на 34-ия ход отново не прецени ситуацията и допусна нова грешка, от което Дин се възползва, разви предимство и скоро след това стигна до успеха.

Мачът в столицата на Казахстан се провежда във формат от 14 партии, като при евентуално равенство в тях ще се играят допълнителни плейофи със съкратена времева контрола.

Вторият в световната ранглиста Непомнящи, който спечели Турнира на претендентите през 2022 година, трябваше да играе срещу номер 1 в класацията на ФИДЕ Магнус Карлсен за световната шахматна корона, но норвежецът отказа да защитава титлата си и беше заменен от третия в света Дин, който завърши втори в Турнира на претендентите.

32-годишният руснак за втори път участва в двубоя за световната титла. През 2021 година той загуби от Карлсен с 3,5:7,5 точки.

Наградният фонд на срещата е 2 милиона евро, като победителят ще вземе чек за 1,2 милиона евро.