Една от легендите на алпинизма в България Дойчин Василев коментира пред btv трагичния инцидент, при който в петък загина Атанас Скатов. Българинът падна при слизането си от атака към К2, втория по височина връх на планетата.

76-годишният Василев има зад гърба си две експедиции към Еверест, изкачил е още осемхилядниците Дхаулагири и Макалу.

Целият му живот е отдаден на преследването на върховете и алпинизма.

"Над 90 процента от инцидентите в планините са човешки грешки - каза в студиото на btv Василев тази сутрин. - Нищо не ти гарантира безопасност, независимо колко си подготвен или това, че си изкачил толкова осемхилядници. Какво може да е предизвикало инцидента?

Ако му е било студено на ръцете, налага се да работи с ръкавици, а това е проблем и понякога затруднява боравенето с инвентара, с въжетата. Това е един вариант.

К2 е изключително тежко предизвикателство, няма лесен път до К2. Там случайни хора не отиват. Цялата експедиция е сложна, не знам дали Наско Скатов е взел предвид, че вече две жертви са били дадени преди този ден - италианец и американец. И това е фактор.

Защо се търси зимно изкачване, като е толкова трудно? Ами, в алпинизма се върви от по-лесното към по-трудното, затова и се стига до търсенето на изпитания като това. Човек винаги търси повече и повече доказване, тавана на възможностите си.

Такива върхове са честни съдии, те показват на хората колко могат.

Не можете да заобиколите по пътя към тях, трябва да ги качите. Върхът те поставя на мястото ти. Човек винаги трябва да е готов за всичко там, за всякаква изненада. И да си отваря очите.

Жалко, че така се случи - съболезнования към семейството му... Скатов беше едно явление, което заслужава добра почит в България.

Тябва да го изпратим подобаващо към по-големи висини."