Канадският фотограф и рeжисьор Елиа Сайкали е бил един от последните хора, които са видели Атанас Скатов в подножието на връх К2.

За това съобщи самият Сайкали в официалния си уебсайт, където в пост в блога си разказа как Скатов е прелетял покрай него при фаталното падане, довело до смъртта му на 5 февруари.

Българинът бе една от жертвите по време на експедицията, чиято цел бе първо зимно изкачване на 8611-метровия смъртоносен връх в плнаината Каракорум.

“По средата на пътя надолу от Черната пирамида (б.р. - част от пътя между лагери 3 и 2), докато слизахме по вертикална скала, едно тяло, сякаш изскочило от нищото, буквално прелетя покрай мен - пише Сайкали. - Без предупреждение. Без викове. Без нищо. Ужасяващата гледка на човешко същество в яркочервен планински костюм. 

Беше Атанас Скатов. Той буквално премина на сантиметри от главата на шерпа Пасанг Каджи и точно над моята.

За 5-10 секунди гледах просто как подскачаше и се превърташе многократно по твърдите и заледени склонове на К2. Първата ми мисъл бе за приятелката му Шени, която бе в Базовия лагер, придружавайки Атанас в приключението му към втория най-висок връх в света и как ще приеме тази трагична новина - тя и много други. Това, което се случи с Атанас, е кошмар на всеки катерач Най-ужасният кошмар.

Сайкали разказва още, че в един момент тялото на Скатов е било “изхвърлено” от костюма, за да продължи да се плъзга надолу по планината, а екипировката му е останала вклинена в снега между японския лагер 3 и лагер 1.

Лакпа Денди, партньор и шерпа на Атанас бе в тих ужас. Ние бяхме първите, които го видяха след случилото си. Показа ни видео на Атанас, което бе заснел моменти преди това.

Атанас изглеждаше стабилен във въпросния видеоклип, беше закачил осигуровката си и започваше да слиза по фиксираните въжета. Всичко изглеждаше наред”, пише още Сайкали и отчита още, че Лакпа е един от най-добрите и компетентни катерачи, с които някога се е срещал.

Невъзможно е да обясним какво точно се е случило, защото никой не е видял движенията на Атанас преди падането му, но се спекулира, че става дума за грешка при смяната на въжетата. Лично аз проверявах по три пъти всичко, което правя в подобни ситуации. Атанас може и да е допуснал грешка, но никой няма да разбере, защото никой не е видял какво наистина се е случило там.

Не познавах лично Атанас, но се срещнахме няколко пъти в Базовия лагер, а пътищата ни се пресякоха и нагоре по планината - на лагер 2. Последният път, в който го видях жив, той ми помаха от палатката си и каза “Здравей, Елиа”.

Канадецът споделя още, че се е поинтересувал повече от Скатов заради Иван Томов, който загина на Лхотце през 2019 година. Сайкали казва, че на два пъти е идвал до България, за да се срещне с родителите на Томов, да им разкаже историята му и да почете паметта му.

“По ирония на съдбата, Али Садпара бе един от хората, станали свидетели на последните моменти на Иван, защото двамата са прекарали последната му нощ в една палатка. Интервюирах Али по темата точно преди да изчезне на К2. За съжаление още един българин загуби живота си”, пише Сайкали и коментира, че по думите на Лакпа Шерпа, Скатов действително е загинал при инцидент, вероятно сменяйки въжетата, което е коствало живота му.

Фотографът обобщава, че Лакпа е казал на Шени, годеницата на Скатов, че не може да става дума за скъсано въже, защото той е слязъл по същото и всичко е се е случило заради грешка на Скатов с осигуровката. 

“Почивай в мир, Атанас”, завършва разказа си Сайкали.