Председателят на организационния комитет на Световното първенство в Катар - Насер Ал Катер, предизвика негативни реакции с коментара си след поредната смърт на работник, този път по време на шампионата.

Именно условията на робски труд и загиналите работници по време на подготовката на Катар за Мондиала бе една от причинтие за най-много критики към страната домакин. Официално малко над 400, но по неофициални данни починалите работници са 6500.

Поредният случай бе преди дни, когато филипинец падна смъртоносно докато носи строителни материали на един от луксозните комплекски в страната, в които бе отседнала делегацията на Саудитска Арабия.

Случаят отново разгорещи темата за условията на труд на тези работници, а Насер Ал Катер цинично коментира случилото се с това, че смъртта е нормална част от ежедневието ни.

По време на интервюто си пред "Reuters", председателят на организационния комитет видимо се изнерви, че още първият въпрос бе на тази тема и сподели:

"Наистина ли искате да коментира това точно сега? Смъртта е нормална част от ежедневието ни, случва се постоянно и навсякъде. Няма значение дали идва докато работиш или докато спиш, смъртта е навсякъде около нас.

Да, почина работник, това е тъжно и ипращам съболезнования на неговите близки, но е доста странно, че искате да говорим точно по тази тема. Не може това да е първият ви въпрос.

Смъртта на работниците е основна тема около това първенство. Всичко, което чух по темата и всичко, което се изписа са абсолютни лъжи и фалшификации.

Темата, която постоянно повдигате разваля имиджа на Световното първенство.

Изключително сме разочаровани, че журналистите фалшифицират информации по темата. Може би те трябва да се запитат за собствения им професионализъм и защо не спират да отразяват нещо, което не отговаря на истината".