Големият британски колоездач Марк Кавендиш стана поредният елитен спортист, който призна, че страда от тежки психологически проблеми.

В кариерата си Кавендиш е спечелил 34 етапа от Тур Дьо Франс и 15 етапа от Обиколката на Италия. Един от малкото световни шампиони и в шосейното, и в пистовото колоездене, както и олимпийски сребърен медалист на писта.

Успехите му обаче вървят в комплект с много проблеми. През 2017 година той е диагностициран с вируса на Епщайн-Бар.

Опасното херпесно заболяване се е разпространило бързо по тялото му и е принудило Кавендиш да стои изолиран от социалните си контакти, както и да преустанови състезателна дейност. През 2018 година той развива тежка депресия.

"Много хора подценяват депресията. Мислят си, че не съществува и я свързват само с тъга. Тъгата е най-малкото, което идва от депресията. Отчаянието е много по-опасно. Просто не чувствам нищо.

Емоциите ми умряха, превърнах се в машина. Живея ден за ден. Лекарите казват, че това е химичен дисбаланс. Понякога искам да се разведря, но просто не се получава", сподели Кавендиш.

Той има желание да се завърне на трасето, но всичко зависи от развитието на здравословното му състояние.

"За много кратък период получих две тежки болести. На духовно ниво все още не знам какво не ми е наред. Трябва първо да преодолея тези изпитания и чак тогава мога да мисля за завръщане в колоезденето. Не съм мечтател, а реалист. Няма да е лесно. Промених много в манталитета си, когато бях млад исках да печеля на всяка цена. Сега съм по-смирен", каза легендата.

Кавендиш смята, че през призмата на екраните зрителите не виждат истинската трудност в колоезденето. 

"Когато камерите не снимат, усещаш истинската трудност. Тогава се показва истинската воля, кой може да е победител", твърди британецът.

Това е поредното тежко признание на елитен колоездач напоследък.

Само преди няколко седмици сър Брадли Уигинс потвърди, че е бил жертва на сексуално насилие, когато е бил дете и това е развалило психическото му здраве.