Единствената българска представителка в кану-каяка на Олимпийските игри в Токио 2020 - Станилия Стаменова, не успя да се класира за полуфиналите в дисциплината 200 метра спринт с кану.

Световната шампионка от Милано 2015 завърши на пета позиция в четвъртфиналното си гребане в дисциплината. Нейното време бе 48.939 секунди и не стигна за място сред първите две, които отиват на полуфиналите.

Победителка стана Алена Наздрова (Беларус) с 46.950 секунди, а втора завърши Лиза Ян (Германия) с 47.049 секунди

В първата за деня гонка Стаменова се класира четвърта с 48.477 секунди, с което влезе на четвътфиналите.

"Олимпийските игри в Токио приключиха за мен със смесени чувства. Това бе последната ми гонка за България - каза Станилия, видимо емоционална. - Много съм развълнувана. Бях болна и сега съм болна.

Стигнах до това участие в Токио, а можеше и въобще да не участвам.

Абсолютно решението ми да спра със спорта е окончателно. Предстоят ми други неща. Да бъда близо до семейството ми. 10 години правих каквото трябва, спях сама в хотелски стаи без да има с кой една дума да си кажа.

Мисля, че постигнах доста. Бях първата жена кануистка в България. Само създавах параметрите на този спорт в България. Бих помагала на кану-каяка в България с каквото мога. През годините съм изградила много контакти в цял свят, с които също да съм полезна.

Иска ми се да бъдат оптимистка за нашия спорт в България, но ще трябва да се променят някои неща, за да се тръгне в правилната посока."