Националите по борба бяха избрани за отбор на месеца април в традиционната анкета на пресклуб "България". На европейското първенство в Загреб тимът завърши с 11 отличия, с едно повече от миналата година, като титлите са 3, сребърните медали също са 3, а бронзовите - 5. Жените пък за втора поредна година се наредиха трети в отборното класиране на Европа.

Българските борци получиха 14 гласа в допитването до медиите, втори с 6 вота остана националният тим по ръгби, а трети с 4 гласа е ансамбълът по художествена гимнастика, първи на Световната купа в София.

Наградата получи Валентин Райчев, генерален секретар и олимпийски шампион.

На церемонията не успяха да присъстват националите ни, които вече започнаха подготовка за следващото най-голямо състезание тази година - световното първенство в Белград (16-24 септември).

Шампионатът е и първа олимпийска квалификация за Париж 2024. Първите петима във всяка от шестте олимпийски категории ще получат квота за игрите, като класиралите се на пето място ще си оспорват една виза.

Шампионите на континента се подготвят на 3 различни места - Едмон Назарян е в Хърватия, Юлияна Янева е на Белмекен, а Мими Христова се завръща от Испания тези дни.

"Изключително сме щастливи от успеха на европейското първенсто, 11 медала и много сериозен повод за гордост - каза Валентин Райчев. - И благодаря на медиите, че оценихте това постижение. Самите състезатели и треньори си взеха "глътка" въздух и вече започнаха подготовка за световното. Определени са и състезанията, които ще определят титулярите в спорните категории за първенството през есента", допълни той.