Голямата суперзвезда в овчарския скок - Арманд Дуплантис, подари на феновете нова страхотна продукция и за пореден път подобри собствения си световен рекорд.

Това се случи в последния ден на Световното първенство по лека атлетика в Орегон, където 22-годишният швед грабна златото.

Олимпийският шампион направи това, което всички очакваха от него. Подобри с 1 санмтиметър собствения си световен рекорд, като успя да преодолее височината от 6.21 метра.

Иначе златният медал бе подсигурен два скока по-рано, още на височината от 6 метра. Нито един опонент на Дуплантис не успя да преодолее 5.94 метра, което показва отчайващата разлика между шведския шампион и останалите.

След шампионския си скок на 6 метра, той направи още един на 6.06, преди да се пробва за рекорда. Първия му опит на 6.21 не бе успешен, но при втория Арманд Дуплантис сложи край на Световното първенство по брилянтен начин.

Сребърният медал в дисциплината взе американецът Крис Нилсен, а трети остана Ернест Обиена от Филипините.

В последния ден от първенството се проведе още един финал в дисцпиплина без бягане, като това бе скокът на дължина при жените.

Там видяхме драматична немска победа, донесена от олимпийската шампионка Малайка Михамбо.

Немската атлетка с танзанийски корени започна по кошмарен начин и направи два неуспешни опита още в началото, но след това се концентрира и с безгрешни скокове до края успя да направи резултат от 7.12 метра.

Това бе с десет сантиметра пред втората Есе Бруме от Нигерия. На третото място се нареди Летисия Оро Мело от Бразилия.

Снимка: Getty images

След последния ден на шампионата окончателното класиране по медали изглежда така:

Домакинът САЩ доминира тотла с 33 отличия, 13 от които златни.

На следващите три позиции са Етиопия, Ямайка и Кения с по 10 отличия, но Етиопия има предимство при златните медали - 4, докато за другите две страни са по два.

Топ 10 оформят Китай, (6 медала), Австралия (3), Перу (2), Полша (4), Канада (4), Япония (4).

Макар Великобритания да има 7 отличия, само едно от тях е златно и страната заема едва 11-ата позиция.