Нидерландецът Олав Коой спечели изключитлено драматичния девети финал на колоездачната обиколка на Италия.

Спринтьорът от "Visma-Lease a Bike" успя да открадне победата буквално в самия край, след като премина финалната линия със няколко сантиметра пред фаворита Джонатан Милан.

А с мощния си спринт двамата съкрушиха еквадореца Джонатан Нарваес, който направи страхотна атака няколко километра преди финала, успя да натрупа аванс пред групата и макар да даде всичко от себе си в последните метри, все пак бе задминат.

Утеха за еквадорецът остава факта, че все пак той успя да спечели със спринт първия етап и каквото и да се случи до края на Джирото, няма да се прибере у дома с празни ръце.

Победата на Олав Коой е дебютна за него в голяма обиколка и истинско облекчение за отбора на "Visma-Lease a Bike", който въпреки тоталната си доминация през миналия сезон, сега е доста разклатен заради редица падания и контузии.

Иначе облеченият в розово Тадей Погачар имаше огромна роля за застигането на Джонатан Нарваес, защото буквално изведе цялата група до последните 100 мета, опитвайки да помогне на свой съотборник за етапна победа.

След доминацията си в последните два етапа, Погачар води уверено с 2:40 минути в генералното класиране и трябва да се случи истинско чудо, за да не видим словенеца в розово и в Рим след две седмици.

Снимка: АР/БТА