Французинът Валентен Паре-Пентр от отбора на Декателон-AG2R записа първата си етапна победа в Обиколката на Италия. Той спечели десетия етап от състезанието, който бе с дължина от 142 километра от Помпей до Кузано Мутри.

Днешният полупланински етап, който имаше чисто планински завършек, бе спечелен от групата на откъсналите се състезатели, информира БТА. Първата сериозна атака бе проведена от Ян Тратник от Висма Лийз а Байк. Словенецът атакува самостоятелно 38 километра преди финала, но 2,6 километра преди финала бе задминат от Паре-Пентр, който малко след това стигна до успеха с време от 3 часа, 43 минути и 50 секунди.

Втори на 29 секунди финишира друг французин - Ромен Барде от ДСМ. Той се движеше дълго време заедно с 23-годишния Паре-Пентр, но не успя да издържи на темпото му в заключителните 3,5 километра.

Тратник остана трети на 1:01 минути от победителя, а групата на претендентите за генерално класиране дойде на 3:14 минути. Това бе напълно по вкуса на носителя на "розовата фланелка" Тадей Погачар от отбора на ОАЕ. Словенецът успя да контролира темпото, не допусна да има опасни атаки и без да се изразходва излишно запази комфортния си аванс на върха.

След десет етапа той има преднина от 2:40 минути пред колумбиеца Дани Мартинес от Бора-Хансгрое и 2:58 минути пред британеца Герайнт Томас от Инеос. С второто си място днес Ромен Барде пък се изкачи до седма позиция, на 4:57 зад Погачар.

Словенецът е лидер и в класирането при катерачите със 104 точки. Втори с 58 точки излезе германец Зимон Гешке от Кофидис, а Валентен Паре-Пентр е трети с 55 точки.

При спринтьорите водач и носител на "цикламеното трико" е италианецът Джонатан Милан от Лидл-Трек.

В сряда в 11-ия етап колоездачите ще трябва да преминат 207 километра от Фояно ди Вал Торторе до Франкавила ал Маре. Етапът, особено във втората си половина, е напълно равнинен, което се очаква да облагодетелства спринтьорите.