Звездите на германския плажен волейбол - Карла Боргер и Юлия Суде, ще бойкотират турнир в Катар, тъй като според тях това е единствената държава, в която е забраннено да се носят бикини на пяясъка.

Катар домакинства на турнир от FIVB, но правилата сочат, че не може да се носи традиционното облекло, което е характерно за този спорт.

"Ние сме там, за да си извършваме професията си, но не можем да носим работните си дрехи. Това е единственото правителство, което ни казва как да си вършим работата. Не сме съгласи", заяви Боргер пред немска медия.

Турнирът е през март и ще отбележи първото домакинство на Доха на женски плажен волейбол в историята. Досега там се играха само мъжки надпревари.

Състезателките ще трябва да носят тениски и анцуг, вместо обичайните бикини. Като причина е посочено "уважение към културата и традициите на държавата-домакин".

Двете германки изтъкват, че в миналото Катар не веднъж е правил изключения за женския спорт, включително на Световното първенство по Лека Атлетика през 2019-а.

Катар домакинства на все повече спортни събития в последните години, въпреки обвиненията към страната за нарушаване на човешките права, липса на спортна история и непоносимите горещи температури.

Критиките се увеличиха, след като стана ясно, че страната ще приеме и Световното първенство по футбол през 2020 година. Появиха се и информации за много загинали работници по времен а строежа на стадионите, на които ще се играят мачовете.