Сензационна новина разтърси НХЛ тази сутрин, след като около час преди ключовия плейофен мач Колорадо - Далас от полуфиналната серия на Запад, домакините научиха, че трябва да извадят от състава си звездата Валерий Ничушкин.

Той вече бе в залата със съотборниците си, когато чу вестта за санкцията.

Оказа се, че тя не е само за този двубой, загубен от отбора му впоследствие с 1:5.

ВИЖТЕ КАРТИНА ОТ ИЗНЕНАДВАЩАТА ЗАГУБА НА НЮ ЙОРК РЕЙНДЖЪРС ТАЗИ СУТРИН И ОЩЕ ЗА НХЛ>>>

Ничушкин няма да играе поне 6 месеца, като се съобщава само, че е вече в "трети етап" от специалната програма за помощ към играчите на лигата. А тя е начин да бъдат санкционирани хокеисти, извършили криминално деяние, провалили се на допинг тест, или пък регистрирани заради проблеми с хазарт, алкохол или наркотици.

За трети път руснакът е наказван, като последно през февруари пропусна няколко мача. Тогава Колорадо обяви "по лични причини". Сега първите информации - напълно неофициални, са за тест за наркотици, който е бил положителен преди дни.

Ничушкин е голяма звезда в НХЛ, записа 53 точки (гол плюс пас) в 54 мача от редовния сезон, а в плейофите имаше вече 9 гола в първите два кръга.

Вкара във всеки от първите три двубоя на Колорадо с Далас дотук в серията, а това е бившият му отбор и мотивацията беше още по-силна. Със загубата тази сутрин обаче тимътму вече изостава с 1-3, а мач №5 е в Тексас. И без руския ас...

Наказанието на Ничушкин е поне за 6 месеца, като в следващите дни ще има изслушване. Може дори да бъде увеличено.

Особеното на санкцията е, че заради сериозността на прегрешението, а и това, че не е първо за играча, той няма право да тренира с отбора си и да получава дори цент заплата от отбора си, докато не бъде вдигнато наказанието.