“Носете олимпийската му мечта на раменете си и се състезавайте с неговия дух в сърцето си”

Това бяха част от думите, които скърбящите олимпийци чуха по време на официалното откриване на Олимпиадата във Ванкувър през 2010 година. Само часове след трагичната гибел на грузинския състезател по спускане с шейни Нодар Кумариташвили, който загина по време на тренировка в ледения улей.

Посланието може да е било насочено и към братовчед му Саба, който по онова време е само на 9 години.

Сега, вече 21-годишен, Саба стана първият представител на родната си Грузия в олимпийските шейни, след като участва в надпреварата в Пекин.

Честта трябваше да се падне на братовчед му, но за съжаление това така и не се случи преди 12 години. Смъртта на Нодар бе напомняне колко опасен всъщност е този спорт, в който участниците се пускат по леда със скорост, приближаваща 100 километра в час.

Сега Саба е на същата възраст, на която бе и братовчед му при смъртта си - шейната му се завъртя и той се заби в метален кол, което доведе до фатален завършек. Но фамилия Кумариташвили не се отказва никога. 

Всъщност прадядото на Саба е участвал директно в строежа на първия улей за шейни в страната - преди повече от половин век. Баща му пък е бивш президент на федерацията.

След днешните два манша грузинецът е на 31-а позиция, но класирането далеч не е най-важното в този случай.