Губернаторът на щата Флорида - Рон Де Сантис, не призна трансджендър плувеца Лия Томас за колежански шампион на страната.

Случаят с Томас предизвика огромен скандал и противоречия в световния спорт, защото роденият като Уил плувец, който дори не бе сред първите 400 на мъжкото плуване, реши да смени името си на Лия и да счупи редица рекорди при дамите.

Тук говорим за атлет, който не е претърпял операция за смяна на пола. Той все още физиологически е мъж, но след редица процедури е понижил тестостерона си до такова ниво, че разопредбите отвъд океана му позволяват да се състезава срещу жени.

И трансджендърът Томас без проблем стана колежански шампион на САЩ при жените, но доста изненадващо не бе вписан като официален победител.

За да се официализират, всички резултати от състезанието трябваше да минат през подпис от губернатора, като републиканецът Рон Де Сантис категорично отказа да стори това.

От офиса му излезе заповед, че колежански шампион при дамите е Ема Уеянт, завършила на второ място в състезанието в дисциплина 500 ярда.

Губернатор Де Сантис дори сериозно разкритикува ръководителите на колежанския спорт заради "безумите" както се изрази самият той, което са сътворили.

Според него независимо от нивото на тестостерон, няма как човек с тяло на мъж да бъде допуснат да се състезава срещу жени.

Подобна е позицията и на почти всички спортисти, като редица олимпийски атлети на САЩ се изказаха доста критично след титлата на Уил/Лия Томас.