Една от големите фигури в историята на канадския хокей и НХЛ напусна този свят прекалено рано - на едва 57 години, след като в късните часове на вторник издъхна в дома си.

Дейл Хауерчък бе звезда на леда, а вече ще блести ярко на небето, след като не успя да се пребори с рак на стомаха, с който бе диагностициран през октомври миналата година.

Бившият играч, който за последно се занимаваше с треньорство, бе от онези хора, които правят всички, с които се срещат, по-добри. Около това мнение за него се обединяват множество съотборници, треньори и преди всичко - приятели.

Големият нападател бе приет в хокейната Зала на славата само няколко години след края на блестящата си кариера. Мнозина казват, че просто е имал нещастието да играе в една епоха с Уейн Грецки и това го е лишило от поне няколко голмайсторски приза.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Хауерчък бе неделима част от НХЛ от 1981 до 1996, a 518 гола и 891 асистенции в 1188 мача за Уинипег, Бъфало, Сейнт Луис и Филаделфия са достатъчен атестат за класата на "Новобранец №1" на сезон 1981/1982.

Хауерчък и Грецки бяха съперници на клубно ниво, но също така и съотборници в националния отбор на Канада.

Големият Уейн е бил и един от последните хора, с които Дейл е разговарял преди да почине. За това разкри със скръб Краля на този спорт, който остана до последните часове близък приятел с Дейл.

"Вчера имах наистина хубав разговор с Дейл и синът му Ерик. Казах му, че наистина трябва да се гордее с баща си. Покрай коронавируса успяхме да видим някои позабравени мачове, които ни припомниха на какво всъщност бе способен той", разказва Грецки след новината за кончината на звездата, с която делеше едно игрище.

 "Той беше наистина специален играч", казва още легендатa, връщайки се назад към велик мач през 80-те, в който Канада бие СССР с 6:5 с гол на Марио Лемьо минута и половина преди края. Това обаче няма как да се случи без дейното участие на Дейл, който в онзи момент върши работа "като за трима".

Макар останалите двама да са имено великаните Лемьо и Грецки.

Най-доброто постижение на Хауерчък в един сезон са 130 точки през 1984/1985 - 53 гола и 77 асистенции в общо 80 двубоя.

"Дейл бе изключителен и извън леда. Толкова скромен и грижовен. Искаше всички да се чувстват добре. Понякога си мисля, че бе по-щастлив, когато съотборниците му играеха добре, отколкото самият той. Помогна на много, много хора през годините", добавя бившият му съотборник Дейв Елет.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Последното десетилетие Хауерчък прекара начело на юношеския отбор на Бари Колтс, оттегляйки се от позицията след диагнозата миналата есен.

През изминалата нощ преди всички двубои от НХЛ бе отдадена почит на Хауерчък, който вече ще гледа мачовете от любимия си спорт от най-високото място.